blank

Pastorova poslednja pres konferencija kao predsednika Skupštine Grada Subotice

Dr Balint Pastor danas se zahvalio novinarima na saradnji kao predsednik Skupštine grada Subotice. Kako je naveo, ovo je prilika da se završi saradnja u ove četiri godine, koliko je trajao mandat ovog saziva Skupštine, čiji je rad sumirao i ocenio.

blank
Foto: Subotičke.rs

Dosadašnji saziv Skupštine formiran je 21. avgusta 2020. godine i obzirom da se očekuje raspisivanje novih lokalnih izbora, koji će se održati 2. juna, završava se mandat poslanika. Pastor je napomenuo da nema plan da održava sednice u ovom mandatu jer smatra da ne bi bilo dobro da se održavaju u izbornoj kampanji.

Ovo je do sad bio rekordan broj održanih sednica koje su sve bile redovne: 51 sednica Skupštine grada na kojima je usvojeno blizu 1.000 odluka. Uspehom smatra i usvajanje budžeta za sledeću godinu, krajem decembra, pa javno–komunalna preduzeća mogu da planiraju svoj rad i godišnje planove već u januaru.

Od skoro 1.000 odluka koje su donešene Pastor izdvaja nekoliko: neke koje su donešene sa namerom da se zaštiti jezgro grada, kao i ravnopravna upotreba bunjevačkog jezika.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Dva puta smo izmenili statut grada Subotice. Jednom zbog toga što smo uveli u ravnopravnu službenu upotrebu bunjevački jezik, a jednom zbog toga što smo uskladili statut grada sa zakonom. Usvojili smo plan razvoja grada Subotice za period od 2023. do 2032. godine. Prvi put je usvojen i srednjoročni plan za kraći vremenski period unutar vremenskog perioda od 10 godina. Ova skupština je donela i odluku o stavljanju van snage regulacioni Plan centra grada Subotica zona 2, čime smo zaštitili gradsko jezgro”.

Jedna od prvih odluka sledećeg saziva biće donošenje odluke o sredstvima za izradu projektno – tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Gradske kuće – rekao je Pastor. Završeni su značajni projekti na Paliću, osnovan je Savet za međunacionalne odnose, koji je funkcionisao poslednji put u mandatu od 2004 do 2008. Donešena je važna odluka da boravak dece u vrtićima bude besplatan, proširena je Slobodna zona na teritoriju Sente i Kanjiže, a i mnoga naselja su po prvi put dobila planska dokumenta koja su osnov za razvoj: Mišićevo, Kelebija, Bački Vinogradi i Gornji Tavankut, čulo se na pres konferenciji.

Balint Pastor se zahvalio na izuzetno korektnoj saradnji sa novinarima, svim zaposlenima u Gradskoj kući, gradonačelniku, ali predstavnicima odborničkih grupa:

blank

“Meni je jako drago što je atmosfera u Skupštini grada sve vreme u ovom mandatu bila takva kakvu Subotica zaslužuje. Imam iskustva iz Beograda i mislim da se atmosfera ne može porediti”.

Na pitanje koju bi odluku izdvojio koja je donešena u prethodnom mandatu, Pastor je rekao da ne može da izdvoji samo jednu, jer smatra da su odluke da se još jedan jezik nađe u službenoj upotrebi ili besplatan boravak dece u vrtićima, izuzetno važne, ali dodaje da je jedna odluka za ceo grad jako bitna:

“Uspeli smo da stavimo van snage onaj plan regulacije za zonu 2, gde smo zaštitili pedesetak objekata koji su bili predviđeni za rušenje u centru grada i videće građani vrlo brzo u sledećem mandatu da će novi plan regulacije za zonu 2 biti takav da će omogućiti razvoj grada. Apsolutno nikome nije namera da stopira razvoj, ali opet, sa druge strane, biće zaštićeno sve ono što treba u arhitektonskom smislu da bude zaštićeno, ono što je komparativna prednost ovog grada”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.