blank

Pauk – moj prijatelj iz ćoška (VIDEO)

YouTube video

Kada u ćošku svoga doma sledeći put sretnete pauka, dajte mu neko ime i ostavite ga da živi, jer će svakako on ili neki drugi biti deo vaše porodice. On je vrsta koja insekte drži pod kontrolom, kao što je i sam deo lanca ishrane. Da li postoje nervozni paukovi, koliko vrsta živi u Srbiji i da li se više žene ili muškarci plaše paukova, saznali smo na predavanju koje je održano u Zoološkom vrtu na Paliću.

Gordani Grbić i Igoru Gajiću možemo da zahvalimo na otkrivanju sto novih vrsta paukova koji žive u Srbiji. Sada ih brojimo 750.

blank
Foto: Subotičke.rs

Dvojac Grbić/Gajić su paukove prikazali na poplularan i svima jasan način. Zanimljive činjenice koje smo imali prilike da saznamo na predavanju, promenile su pogled na ovu vrstu sa kojom se srećemo svaki dan, a neopravdano je na lošem glasu.

Želja da se zao glas promeni, ali i očuva biodiverzitet, bez obzira koje je živo stvorenje u pitanju, biolozi i prirodnjaci Udruženja „Paukovi Srbije“ ispleli su mrežu dobrih informacija o osmonogim stanovnicima svake kuće.

O socijanim paucima više smo saznali od Igora Gajića, biologa.

blank
Foto: Subotičke.rs

Paukovi najčešće žive jednu sezonu, ali ima i onih koji žive nekoliko godina. Paukova mreža može da bude alternativni indikator zagađenja u gradovima, insekticidi koje pauci udahnu ne mogu da ih ubiju. Strah od paukova je kulturološka pojava: u Kambodži, Tajlandu paukovi su na meniju za jelo, kupuju se kao zdrava proteinska grickalica, dehidrirani pauci. Za one koji se boje paukova postoji aplikacija koja vam pomaže da se ove fobije rešite. Lek protiv otrova tarantule je višednevni ples.

Predavanje je pomno pratilo troje dlakavih tarantula prijatelja, koji su nepomično i sa punom pažnjom slušali šta su naučnici iz ove oblasti imali da kažu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.