blank

Jubilarna deseta „Čvarkijada“ na Paliću (VIDEO)

YouTube video

Njegovo veličanstvo čvarak poslednjih godina postao je prava delikatesa, ali i česta gastronomska tema ovih prostora. Obzirom da se zagovara zdrava ishrana – čvarci spadaju, ako se jedu umereno i malo, u namirnicu koja se često preporučuje u dijetama, kao i kuvanje na masti. Ovdašnji stanovnici podvlače da je bolje jesti hranu kojoj je put do trpeze kratak, bez mnogo preređivanja. Upravo je takav i čvarak.

blank
Foto: Subotičke.rs

Već desetu godinu za redom, domaćini okolnih subotičkih mesnih zajednica okupe se na Paliću gde posetiocima prikažu svoje proizvode kojima se diče. Izložba lokalnih proizvoda, kao i svake godine, predstavlja kumulativni deo poljoprivredne priče pa se ovde mogu naći i ljuti sosovi, slatkiši koje prave bombondžije, ali i mesni proizvodi poznatih lokalnih majstora, mesara.

Ipak, ono što je u fokusu su čvarci. Ovoga puta na megdan jedni drugima stali su čvarak majstori iz Hajdukova, Bačkih vinograda, Makove sedmice…

blank
Foto: Subotičke.rs

Kad pitate glavnog koji zdušno meša slaninu na tihoj vatri, šta je tajna dobrih čvaraka, svi se slažu u jednom, to je uporno mešanje, ne sme da zagori, ujednačeno sečena slanina, vreme i strpljenje.

I za kraj, ako hoćeš da zadiviš devojku, kupi joj čvarke ili može li čvarak umesto kusura, samo su odraz duhovitosti našeg naroda, koji je na vrlo suptilan način izrazio svoje mišljenje kada je cena čvaraka u pitanju…ljudi, 2800 dinara kilogram čvaraka…

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.