blank

Peščana oluja kao rezultat slabe pošumljenosti

Reagovanje na jak vetar koji je duvao prethodne nedelje i peščanu oluju, koja je zbog svoje jačine, prouztrokovala lančani sudar 14 vozila, predsednik i osnivač Udruženja građana “Zelena oaza” MIhajlo Ždrnja izdao je sledeće saopštenje:

blank
Foto: Zelena oaza

“Verovatno ste svi čuli za jučerašnji veliki lančani sudar na putnom pravcu Subotica – Stari Žednik, odnosno Subotica – Bačka Topola. Hvala Bogu pa niko nije stradao, a svim povređenima želimo brz oporavak.

Sudar se desio upravo gde smo mi jesenas imali radnu akciju i gde smo podizali drvored, kako bi jednog dana imao funkciju vetrozaštitnog pojasa. Sadili smo upravo na toj deonici jer vetrovi koji duvaju na tom prostoru, znaju biti izuzetno jaki. Bukvalno postoji brisani prostor i svaki jači vetar tu dobija strahovitu snagu.

Situacija od juče nije prva gde usled jakog vetra dolazi do podizanja čestica zemlje koje prave tzv. peščane oluje. Tome je podložna čitava Vojvodina zbog svoje jako slabe pošumljenosti. Izuzetak su mesta koja su planski pošumljena, koja imaju velike površine pod šumama i koja imaju gustu mrežu vetrozaštitnih pojaseva uz sve atarske, lokalne i regionalne puteve.

Na našoj Fejsbuk stranici možete pogledati 5 fotografija koje su nastale u kratkoj vremenskoj razlici, sa identičnim vremenskim uslovima – duvao je jak vetar. Na fotografijama se može videti kakva je situacija bila na licu mesta gde se dogodio lančani sudar, u kojem je učestvovalo 14 vozila. Takođe, postoje fotografije koje pokazuju kako je izgledao put na pošumljenoj teritoriji Bačke Topole. Razlika je očigledna.

Subotica je izgubila mnogo šuma na svojim severnim i severno-zapadnim obodima grada. Poslednjih godina mnogo voćnjaka je nestalo (izvađeno) sa reona Tavankuta, Ljutova i Hajdukova, što je uz ne formiranje novih vetrozaštitnih pojaseva u prethodnih 30 i kusur godina, doprinelo jučerašnjoj tzv. peščanoj oluji. Peščana oluja ne može samo da izazove velike probleme u saobraćaju, već može i da odnese sve čestice sa ove nekada plodne i rodne ravnice. Ukoliko ovako nastavimo, postaćemo pustinja, odnosno teritorija koja veoma strada od klimatskih promena.

Mi ćemo se trudi da pojačamo napore, apelujući pre svega na trenutno vođstvo grada Subotice, da izađe sa planom ozbiljnog i sveobuhvatnog pošumljavanja opštine, pokretajući i mnoge druge ekološke, a ujedno i životne teme koje utiču na sve nas.

Mi ćemo u skladu sa našim kapacitetima i onoim što je u našoj mogućnosti nastaviti da radimo i delima pokazujemo kako mi vidimo naš grad, našu opštinu i našu zajednicu.

Poslednje 3 godine prolilo se mnogo znoja, ali se pokazalo da volja, želja, upornost i iskrenost donose rezultat.

Izgovore i saplitanja ćemo ostaviti po strani! Bitno nam je da od našeg grada napravimo Zelenu oazu”, zaključio je predsednik UG Zelena oaza, Mihajlo Ždrnja.

Izvor: Zelena oaza

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.