blank

Počeo jubilarni festival pozorišta za decu! (VIDEO)

YouTube video

Međunarodni festival pozorišta za decu otvoren je po 30. put. U organizaciji Otvorenog univerziteta, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture Srbije, na subotičkim „daskama koje život znače“ odigraće se 13 predstava u takmičarskom delu, i održati veliki broj radionica za decu, teatrologe kao i izložbe, promocije izdanja i knjiga, filmski programi.

Uporedo sa takmičarskim delom, a ne manje značajan, održaće se 14. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade na kome će učešće uzeti 27 eminentnih, svetskih i evropskih teatrologa u oblasti pozorišta za decu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Nagradu za životno delo „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljena je glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i publicisti, i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju.

Prvi put će se dodeliti nagrada “Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade. Teatrolozi iz celog sveta koji postignu najviše domete u ovoj oblasti biće laureati nagrade koja nosi ime lutkara koji je utemeljio pozorište za decu u Subotici. Ovogodišnji laureat je profesor dr Zoran Đerić, selektor ovog izuzetnog festivala.

Kontinuiran, istrajan i požrtvovan rad ogleda se u jubilarnom festivalu. Subotica će od 17. Do 22. Septembra biti domaćin celom lutkarskom svetu, a 14 teatara iz 12 zemalja dokaz su koliko je ovaj festival važan-istakla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Gradonačelnik Stevan Bakić uručio je dobitnicima nagrade, i posle zvaničnog otvaranja, na binu su ušli najmlađi, ali i najvažniji, zbog kojih se ovaj festival organizuje. Igrom, pesmom i smehom, 30. po redu internacionalni festival pozorišta za decu je otvoren.

Već je odigrana i prva predstava, Teatra pod srećnom zvezdom, iz Češke-na ruskom i srpskom jeziku, pod nazivom “Stara priča”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poslepodnevni pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 16 do 28 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će nepovolјno uticati na

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.