blank

Pojedi dugu u svakom obroku – akcija za najmlađe

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Subotica juče je u Nepkeru organizovalo edukativnu radionicu za one najmlađe pod nazivom “Voće i povrće za svakog ko hoće”.

blank
Foto: Subotičke.rs

Hajnalka Požar predsednica udruženja i profesorka apelovala je na uvođenje raznovrsne hrane u ishranu onih najmlađih, kako bi se izbegle bolesti koje od ranog detinjstva ugrožavaju zdravlje najmlađih.

“Sprovodimo projekat “Jedimo više voća i povrća” kako bi deci približili značaj raznovrsne ishrane, sa akcentom na voće. Sprovodili smo radionice sa decom osnovnoškolskog uzrasta. Deca su imala zadatak da nacrtaju tanjir što šarenijim. Naglasak je bio na takozvanoj “duginoj dijeti”. Svaka boja donosi nešto dobro za naše zdravlje, a cilj je da deca usvoje zdrave navike i da, umesto grickalica i slatkiša, biraju voće.

Učestvovala je najmlađa, vrtićka generacija u pravljenju voćne salate. Ovde su i studenti uključeni u naš rad, kako bi deci približili voće – sredstvo za zaslađivanje života. Deca iz vrtića “Palčica” i “Veverica” učestvovali su ovoj akciji.

blank
Foto: Subotičke.rs

Deca vole voće, dok povrće ne jedu toliko. Voće je na repertoaru svaki dan i u vrtiću. Preporuka je da imamo pet porcija na dnevnom nivou, za sada to nije slučaj.

Prerađena hrana sa mnogo šećera utiče na sve veći broj obolelih od šećerne bolesti u mlađem dobu. Sve veći broj je dece sa povišenim krvnim pritiskom, bolestima štitne žlezde, a svako treće dete je gojazno.

Primetne su posledice loše ishrane, a za navedene bolesti možemo smatrati da je sva prerađena hrana sa mnogo šećera i aditivima, uzrok. Neke bolesti koje su se javljale posle 50–te godine, danas se javljaju kod dece”.

Podatak da će do 2030. godine 18 procenata dece uzrasta od pet do 19 godina biti gojazno predstavlja ozbiljan alarm za celo društvo. Ovo su podaci objavljeni u Svetskom atlasu gojaznosti, koji priprema Međunarodna federacija za gojaznost. Zato su akcije poput ove danas, u koje su uključeni najmlađi od izuzetnog značaja.

Isto tako, sličan koncept edukacije potrebno je primeniti na roditeljima, koji bi trebali da uvide da je od životne važnosti insistiranje na zdravoj ishrani.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.