blank

Praznično vreme i problemi koje ono donosi ljubimcima (VIDEO)

blank

Za ovaj period godine kada proslavljamo novogodišnje i božićne praznike karakteristična je pojačana upotreba pirotehničkih sredstava, koja osim što fizički mogu da povrede nekoga, mogu da izazovu veliki stres usled buke koju proizvode.

Dr Petar Marković iz Veterinarske stanice Panvet govorio je za Subotičke.rs o uticaju pirotehničkih sredstava na kućne ljubimce.

On je naveo da simptomi mogu da budu raznovrsni – od stresa, straha, sakrivanja pod nameštaj do ozbiljnijih problema, kao što su urinarni stres i kardiovaskularni problemi koji mogu dovesti čak do infarkta i smrti.

Što se tiče prevencije, naveo je da postoje mnogi preparati koji mogu da olakšaju stanje ljubimaca u takvim stresnim situacijama, iako prevencija u pravom smislu ne postoji. Reč je o preparatima na biljnoj bazi koji imaju blago sedativno dejstvo i koje može da ih umiri. Istakao je takođe da su reakcije individualne. Ljubimci koji imaju hronične bolesti mnogo će teže podnositi ovakve situacije, dok će neki to podnositi mnogo lakše.

On je naveo da ukoliko postoji takva mogućnost, ljubimcima treba pružiti utočište gde će se oni osećati sigurnije. Tu postoji veliki problem pasa lutalica, koji, kako statistika kaže, čak lakše podnose stres izazvan upotrebom pirotehničkih sredstava.

Veterinar je istakao da je praznike moguće proslaviti i bez pirotehničkih sredstava, te da je upravo to najbolja prevencija ovakve vrste stresa kod ljubimaca.

Ovom prilikom poželeo je srećne predstojeće praznike čitaocima portala Subotičke.rs.

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.