blank

Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji

blank

Grad Subotica je učestvovao u projektu „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji”, saopštio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, rekavši da će ovaj projekat biti završen u novembru.

Saradnici Nacionalne službe za zapošljavanje obaveštavaju sve osobe koje kod njih traže posao, odnosno o svemu što treba da znaju o radnoj eksploataciji, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare savetnica Elvira Seči Erdman.

Ona je objasnila da se radna eksploatacija može dogoditi i ovde i u inostranstvu, ali da Nacionalna služba za zapošljavanje detaljno kontroliše kompanije i uslove rada.

– Pored posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih u Srbiji, Nacionalna služba za zapošljavanje posreduje i prilikom potrage za poslom u inostranstvu. Pre nekoliko godina posredovali smo prilikom zapošljavanja medicinskih sestara u Nemačkoj. Interesovanje je bilo prilično veliko, i to se odvijalo na republičkom nivou. Iz Subotice je desetak madicinskih sestara dobilo posao u Nemačkoj. One su pre toga pohađale kurs nemačkog jezika i imale su sve potrebna informacije o tome kako će se tamo odvijati posao – rekla je Elvira Seči Erdman.

Tokom projekta, koji je trajeo od maja do novembra, osnovana je radna grupa za sprečavanje radne eksploatacije i održana je jedna onlajn konferencija posvećena toj temi.

Pored Subotice, u projektu su učestvovali i stručnjaci iz Niša, Vranja, Šapca i Sremske Mitrovice.

blank

– Flajer je napisan tako da ostane aktuelan duži vremenski period i da ne budemo vezani za vreme kada je u pitanju njegova distribuciju. Štampan je u pet hiljada primeraka, tako da će biti dostupan mnogima. Do kraja novembra biće napravljen i video-spot na temu radne eksploatacije, u kojem su učestvovali volonteri Crvenog krsta Subotica. U tom smislu, gradu će biti potrebna i pomoć lokalnih medija u prikazivanju spota – rekao je Ilija Đukanović.

Program je realizovan u saradnji Saveta Evrope, Udruženja građana za borbu protiv nasilja „Atina” iz Beograda i radnih grupa na nivou lokalnih samouprava.

Panon TV, foto printskrin

 

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.