blank

Ištvan Pastor na onlajn sastanku Skupštine evropskih regija

blank

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupštine evropskih regija (AER), učestvovali su juče u radu Generalne skupštine i Biroa AER-a, na kojima su usvojena strateška dokumenta ove najveće evropske mreže regiona, saopštila je Skupština AP Vojvodine.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, Generalna skupština i Biro održani su u onlajn formatu, te su predstavnici regija članica raspravljali i glasali o svim važnim pitanjima iz sedišta svojih regija. Raspravljalo se o izveštajima o radu radnih tela AER u proteklom periodu, a usvojene su i političke deklaracije koje se odnose na digitalizaciju, kao i na UN ciljeve održivog razvoja sa predlogom „11 ključnih poruka o ciljevima održivog razvoja: Regioni koji formiraju Evropu 2030“.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da se, nakon što je UN pre pet godina usvojile Agendu 2013 za održivi razvoj, pokazalo da i dalje postoji velika neujednačenost u napretku regiona u ovoj oblasti, posebno u vreme pandemije, te da nas to neupitno upućuje na jaču saradnju i veću solirdarnost u cilju zajedničke evropske budućnosti.

blank
Novi Sad, 19. novembra 2020 – Predsednik Skupstine AP Vojvodine Istvan Pastor i potpredsednik Skupstine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupstine evropskih regija (AER), ucestvovali su danas u radu Generalne skupstine i Biroa AER-a, na kojima su usvojena strateska dokumenta ove najvece evropske mreze regiona. FOTO TANJUG/ SKUPSTINA AP VOJVODINE/ fotografija niske rezolucije/ bs

„Ne samo kada je reč o održivom razvoju i digitalizaciji, nego i u svim drugim oblastima, međusobna saradnja, solidarnosti i pružanje pomoći onima kojima je to neophodno i koji ne mogu sami da prevaziđu određene probleme, od ključnog su značaja. Ako nas je nečemu naučila ova nemila situacija u vezi sa pandemijom virusa Covid-19, a sa kojim se bori ne samo Evropa, nego čitav svet, onda je to činjenica da postoje stvari koje definitivno ne možemo predvideti, a koje samo zajedničkim akcijama možemo zaustaviti i sanirati posledice. Dugogodišnja međuregionalna saradnja, koja je jedan od stubova pokrajinske administracije tu igra veoma značajnu ulogu, jer je AP Vojvodina stekla partnere i prijatelje sa kojima, u izmenjenim okolnostima, može i dalje da sarađuje“, poručio je predsednik Pastor.
Porpredsednik Skupštine APV i potpredsednik AER Damir Zobenica naglasio je da digitalna transformacija, na kojoj intenzivno radi i AP Vojvodina, predstavlja ogroman potencijal, te da je on postao i te kako vidljiv u uslovima pandemije, kada je svima ograničeno kretanje i kada moramo da se prilagodimo novim životnim uslovima.
„Jedno je sigurno, svet ne može da stane, a istovremeno moramo dati sve od sebe kako bismo zaštitili zdravlje i ljudske živote. Ta činjenica često predstavlja otežavajuću okolnost, međutim, raditi u ovim uslovima nije nemoguće. Pre desetak dana AP Vojvodina je bila domaćin trećeg po redu Regionalnog poslovnog foruma koji je prvi put održan u onlajn formatu. Ovaj Forum uspeo je da okupi 210 kompanija iz 28 zemalja i sa tri kontinenta koje su predstavile svoja iskustva, a u okviru sastanaka „jedan na jedan“, takođe u onlajn formatu, tražile potencijalne partnere. Dakle, moguće je, samo mora da postoji volja, rad i cilj kojem zajednički težimo. Naš cilj je očuvanje naše ekonomije, njen razvoj, ali i zajednički prosperitet našeg okruženja“, istakao je potpredsednik Zobenica. On je tokom jučerašnjeg dana učestvovao i na sastanku Izvršnog odbora AER gde je predstavio dosadanje aktivnosti AP Vojvodine u okviru AER-a, kao i rezultate Regionalnog poslovnog foruma koji je ocenjen kao jedan od najvažnijih privrednih događaja tokom ove godine u našoj zemlji.
Sastancima je prisustvovala i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Maletić, a tokom Generalne skupštine i održavanja sastanka Biroa AER, pored usvajanja deklaracija, izveštaje o radu ove organizacije podneli su predsednik AER Magnus Berntson, generalni sekretar Kristijan Špar, kao i predstavnici radnih tela AER.

Foto: Skupština AP Vojvodine, Tanjug

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 29 stepeni Celzijusa. Vremenski uslovi uticaće povolјno na većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.