blank

Promocija zdravlja u MZ Stari Žednik

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju u 2023. godini, sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“.

blank
Foto: Pixabay

10. marta, u terminu od 8 do 10 časova, održaće se akcija u prostorijama MZ Stari Žednik, ul. Trg slobode 4. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, te uraditi EKG, izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase).

Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

Mart mesec je i mesec borbe protiv raka, pa će sugrađani moći da urade FOB-test koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici, a ženama će se uraditi palpatorni pregeld dojki.

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete savete o značaju prevencije malignih bolesti i skrining pregleda, a pušačima će se dati saveti za prestanak pušenja.

Volonteri Crvenog krsta Subotica će deliti pakete socijalno ugroženim stanovnicima ove mesne zajednice i održati edukaciju u OŠ „Pionir“ na temu „Odgovorno polno ponašanje“. Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Promene su moguće, to možeš i ti! Proveri svoje faktore rizika i menjaj ponašanja u korist očuvanja i unapređenja zdravlja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.