blank

Ptičji grip se širi zapadnom Evropom, žarište u Belgiji

blank

Žarište ptičijeg gripa identifikovano je u Belgiji zbog čega su vlasti uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbednost (Afsca), prenosi Nova S.

Posle pojave žarišta ptičijeg grupa letos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu. Preventivne mere izolacije ili zaštite uvedene su ovog meseca u Francuskoj zbog procene visokog rizika pojave te bolesti.

U Belgiji su tri divlje ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu juče potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano.

Preventivne mere su komercijalnim farmama živine uvedene 1. novembra, a od nedelje, 15. novembra, živinu treba da izoluju ili zaštite i i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi. Pored slučajeva prijavljenih u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama u Nemačkoj, a od 3. novembra jedno je na severoistoku Engleske.

Aktuelni tip ptičijeg gripa, H5N1, pojavio se 2003. godine. Bilo je pojedinačlnih slučajeva zaražavanja ljudi njime – 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla. Smatra se da u svom sadašnjem obliku taj virus nije posebno opasan za stanovništvo jer nema prenosa sa čoveka na čoveka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa obolelim pticama.

(Beta, Nova S, foto: Pixabay)

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.