blank

Reč stručnjaka: Slobodan Negić o opasnostima na internetu

YouTube video

U okviru serijala “Reč stručnjaka”, edukator Centra za nestalu i zlostavljanu decu i koordinator Net Patrole, Slobodan Negić, govorio je o mračnim stranama interneta, kao i vremenu koje bi deca trebalo da provode na internetu.

“Najveća pretnja za bezbednost dece na internetu jeste nepoznavanje okruženja u kome se nalaze. Internet se doživljava kao zabavni park, a ustvari je džungla. Internet ima puno mračnih strana koje se otkriju tek korišćenjem. Mladi ljudi bi trebalo znanjem da preduprede mogućnost da budu zloupotrebljeni”, rekao je Slobodan Negić.

Negić je naglasio da je često problem što deca, u situacijama gde su izložena toksičnom ponašanju u kojem ih neko vređa i u kom trpe neku vrstu digitalnog nasilja, zapravo nisu ni svesna da se to događa.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Ukoliko dete ima promene raspoloženja, ako je osetljivo na neku vrstu sadržaja kao što je govor mržnje, onda je to znak da postoji neko nasilje i zapravo ukoliko ne pratimo pažljivo osećanja deteta – često ne možemo primetiti da je dete u nekom problemu”.

Iako bi bilo očekivano da deca prijave nasilje, Negić kaže da to deci nije tako lako da ostvare u praksi i veliku ulogu tu treba da ima edukacija, okruženje, roditelji i svi koji mogu da ukažu detetu na potencijalne pretnje.

“Nekada je lakše dati detetu tablet, ono se smiri dok gleda u njega, ali se desi da roditelj kasnije dođe i kaže “Jao, dete mi samo gleda u ekran, šta da radim sa njim?”. Odgovor je prost – Zdrava mera pravih međuljudskih odnosa i aktivnosti u životu će voditi meri korišćenja digitalnih tehnologija. Nikada ne treba osuđivati. Nikakve zabrane, nikakve restrikcije. Ne treba zabraniti, već ograničiti vreme koje se provodi na internetu, odnosno usloviti nekim zdravim odnosnom prema životu”, zaključio je Slobodan Negić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.