blank

Rima odložila ispitivanje iz geografije

Kada je pre dva dana ušao u učionicu trećeg razreda društvenog smera Gimnazije „Svetozar Marković“, profesoru geografije Zoranu Nagelu, koji se već pune tri decenije bavi pedagoškim radom, ni na kraj pameti nije bilo da će čas koji je trebalo da usledi, pamtiti do kraja svoje predavačke karijere.

blank

Učenicima je unapred najavio odgovaranje iz pređenog gradiva. Propitivanja, međutim, nije bilo. Profesor je od njega odustao jer su ga tako zamolili učenici, ali na nesvakidašnji način.

Na početku časa, dve devojke iz pomenutog odeljenja predala su profesoru urolani papir. Kada ga je otvorio, profesor Nagel se najpre iznenadio, a potom zahvalio. Na papiru, je učeničkom rukom, bila napisana pesmica od deset stihova koji su se međusobno rimovali.

Dragi profesore naš,
Mi znamo koji je dan danas
Ali nismo naučili predmet Vaš
Reljef je težak za nas
I treba nam vremena više
A u dnevniku ne sme jedinica da piše.
Planine i kotline od danas učimo svi
Samo nam odložite odgovaranje Vi!
Da bi ovaj vikend moglo da se diše
Dajte nam jednu nedelju više!

Pošto je pažljivo pročitao pesmicu, profesor se zahvalio učenicima i za sledeću nedelju odložio odgovaranje.

Profesor Nagel za „Subotičke“ kaže da ga je nesvakidašnji gest učenika potpuno iznenadio.

„Došle su dve devojke i predale mi papir sa pesmicom. Pročitao sam je, zahvalio i nastavio sa časom. To su dobra su deca. S obzirom na to da je reč o učenicima društvenog smera, razumem ih što im je trebalo dodatno vreme za učenje gradiva. Nisam im predavao prve dve godine, pa im verovato treba vremena da se naviknu na mene i način mog predavanja, ali i ispitivanja, Tražili su odlaganje na vrlo neobičan i originalan način i ja sam ga odložio . Nije mi cilj da ih pošto poto ispitam i podelim ocene, nego da nauče gradivo koje, ako ništa drugo, trebaju da znaju zbog sebe i svoje opšte kulture” – kaže profesor.

Kada je zvono oglasilo kraj časa, profesor Nagel je požurio u zbornicu da kolegama ispriča šta mu se dogodilo. Malo je reći da su svi pozitivno reagovali. Direktor ga je, kaže, zamolio da papir na kojem je bila ispisana pesmica, zalepi na vrata svog ormana u zbornici. Potom ga je fotografisao, a fotografiju postavio na Instagram nalog Gimnazije. Možda najzanimljvije od svega jeste to da su dve učenice, osim što su tog dana izbegle odgovaranje iz geografije, dobile petice iz – srpskog jezika.

„Razredni starešina odeljenja koje mi je napisalo pesmicu, inače profesorka srpskog, pitala je učenike ko je autor pesmice. Dve devojke su se javile bojažljivo, verovatno misleći da će biti kritikovane. Nasuprot tome, razredna ih je pohvalila i upisala im petice u dnevnik” – prepričava profesor Nagel.

Na pitanje da li će sledeće nedelje kada budu odgovarali učenici imati „popust“, profesor geografije u subotičkoj Gimnaziji šeretski odgovara: „Oni uvek imaju popusta jer su dobra i zahvalna deca”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Rima odložila ispitivanje iz geografije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.