blank

Sajam pčelarstva i meda u Subotici za vikend

Naredni vikend će na Gradskom trgu biti u znaku meda i pčela. Tradicionalno, po 26. put, posetioci će imati priliku da uživaju u najslađem i najzdravijem mednom šećeru, a biće u mogućnosti da na prodajnoj izložbi kupe med od 20 izlagača iz Srbije, ali i Mađarske i Rumunije.

blank
“Želimo da predstavimo posetiocima sve ono što smo ove godine uspeli da proizvedemo. Jeste da je ova godina bila teška i na neki način neočekivana, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Organizovaćemo degustaciju meda kako bi mogli da probaju različite ukuse”, rekao je Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara “Pčela” i dodao:

“Sasvim pristojno je medila uljana repica, bagrem je bio izložen nepovoljnim uslovima, pa ga zato malo. Prinosi su skromni.”

“Proverenih pčelara je sve manje, mladi se teško prihvataju ovog zahtevnog posla. Pčelarstvo je neizvesno. Po literaturi je niskoprofitna delatnost, zavisi od klimatskih promena, kao i promena koje nas pogađaju zbog smanjenog obima paše. Naše šume se krče, njive se tretiraju hemisjkim sredstvima. Naša univerzalna poruka je “Sačuvajmo pčele, sačuvajmo svet”. Pčele sve više nestaju , a one su ključ našeg opstanka”, zaključio je Matić.

Antal Hulo, član IO Udruženja pčelara “Pčela” istakao je da je bitno imati poverenja u pčelara od koga kupuju med:

“Pčelinji proizvodi su proizvodi od poverenja, to znači da svaki potrošač mora verovati pčelaru od kog kupuje med. Kristalizacija je osnovno svojstvo meda. Prirodno svojstvo meda, koje zavisi od količine i vrste prirodnog šećera.”

Sve što vas zanima o medu, ali i nabavka ove zdrave namirnice moći će da se učini za vikend u centru grada:

Petak, 29. septembar
• 08:00 – 19:00h – prodajna izložba
Subota, 30. septembar
• 08:00 – 19:00h – prodajna izložba
• 10:00h – svečano otvaranje
• 10:30h – kulturno – umetnički program
Nedelja, 1. oktobar
• 08:00 – 19:00h – prodajna izložba

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Sajam pčelarstva i meda u Subotici za vikend”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.