blank

SAOPŠTENJE DVERI Načelniče, ne dirajte u prava osoba sa invaliditetom!

blank

Zbog loše izabrane firme za obezbeđenje usluga ličnih pratilaca i personalnih asistenata, bez privere boniteta preduzeća, Gradska kuća je napravila štetu budžetu grada od oko 10 miliona dinara, otprilike isti iznos sredstava koja daje za 11 udruženja za njihovo funkcionisanje

Subotički odbor Dveri osudio je danas nameru vlasti da pod okrilje jednog udruženja svede aktivnosti i finansiranje potreba osoba sa invaliditetom, po ugledu na udruženje “Volja za životom” iz Velike Plane.

“Da nema lokalnih medija koji verno služe ovaj režim, nikada ne bismo znali ni pretpostavili da ima lokalnih političara koji bi sebi dozvolili da stečena prava osoba sa invaliditetom ukidaju. Upravo se to desilo juče od strane načelnika Severnobačkog okruga, Bojana Šoralova.

Šoralov je izjavio da nam je potrebno jedno udruženje građana, umesto sadašnjih jedanaest, kako bi svi troškovi bili objedinjeni, da sve bude pod jednim krovom i da to udruženje funkcioniše po ugledu na udruženje iz Velike Plane ,,Volja za životom”.

Umesto da lokalna samouprava iznalazi načine kako da rešava brojne probleme osoba sa invaliditetom i njihovih udruženja, ona na ovakav način želi da nametnu svoju samovolju. Udruženja građana su osnovana od strane građana i lokalna samouprava nema nadležnosti nad njima. Udruženja su i osnovana da budu dopuna nedostajućim uslugama u sistemu, u ovom slučaju u sistemu socijalne zaštite. Postala su veoma važna karika koja osobama sa invaliditetom pružaju nedostajuće usluge. Često i bez bilo kakve nadoknade, oslanjajući se na volontere, saradnike i ljude dobre volje. Sredstva koja gradska uprava daje za najoosnovnije troškove su najminimalnija moguća sredstva, koja stižu sa zakašnjenjem.

Gradska kuća treba da se bavi problemima osoba sa invaliditetom, ali na jedan profesionalan način. Da iznalaze finansijska sredstava, proširuju spisak usluga koje se finasiraju iz lokalnog budžeta.

To što je izjavio Bojan Šoralov za nas iz Dveri je skandalozno i to posmatramo kao samo još jednu ideju vladajuće stranke kako da zavuče ruku u džep invalidskih udruženja. Kao što su svojevremeno zavukli ruke u džepove građana preko kontrole budžetskih sredstava mesnih zajednica, pa se građani tih mesnih zajednica više ništa ne pitaju, tako po istom tom principu žele da kontrolišu i udruženja građana koja se bave osobama sa invaliditetom.

Prava adresa za rešavanje problema osoba sa invaliditetom je Gradska kuća, Gradsko veće, Sekretarijat za društvene delatnosti i sam gradonačelnik. Od gradske kuće bi se očekivalo da racionalno troši sredstva građana Subotice i da se više nikada ne desi problem, kao što je pružanje usluga ličnih pratilaca i personalnih asistenata.

Zbog loše izabranog pružaoca usluga, ne proveravajući bonitet preduzeća, Gradska kuća je napravila štetu budžetu grada od oko 10 miliona dinara, otprilike isti iznos sredstava koja daje za 11 udruženja za njihovo funkcionisanje, odnosno za potrebe režijskih troškova za godinu dana.

Ako pogledamo portfolio Bojana Šoralova videćemo da je on predsednik udruženja ‘Zeleni’ koje je u nekoliko navrata dobilo sredstva iz budžeta Grada Subotice za čišćenje divljih deponija. Akciju su odrađivali članovi SNS-a i JP Čistoća i zelenilo’, obučeni u majice udruženja ‘Zeleni’. Možda su ga takve aktivnosti kvalifikovale za mesto načelnika okruga, ali svakako ne i za pokretanje društvenog dijaloga sa još uvek obespravljenim osobama sa invaliditetom.

Bilo bi mnogo bolje kada bi svoju želju da pomogne osobama sa invaliditetom Šoralov usmerio na kontrolu trošenja sredstava iz gradskog budžeta, raspisane konkurse i javne nabavke. Tada bi mogao da pronađe ogromna finansijska sredstva koja bi mogla da posluže za povećanje sredstva koje grad daje za funkcionisanje udruženja koja se bave sa osobama sa invaliditetom, ali da grad uvede i novu uslugu kao što je stanovanje uz podršku koja bi bila na budžetu Grada Subotice”, navedeno je u saopštenju Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.