blank

SAZNAJEMO Grad nudi zakup svih apoteka po početnoj ceni od 1.071.398,10 dinara

blank

Budući zakupac subotičkih apoteka biće u obavezi da zaposli sve farmaceute Apoteke Subotica i petinu od ukupnog broja nemedicinskog osoblja. Za izdavanje u zakup ponuđena i apoteka ispod Gradske kuće

Branko M. Žujović

Redakcija portala Subotičke.rs imala je uvid u zapisnik sa Treće sednice Upravnog odbora “Apoteke Subotica”, održanog šestog novembra ove godine, u kojem je navedeno da će ukupna početna cena zakupa subotičkih apoteka iznositi 1.071.398,10 dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prema Odluci o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poslovnih prostorija u javnoj svojini Grada Subotice, datih na korišćenje Zdravstvenoj ustanovi “Apoteka Subotica”, početna cena zakupa iznosi 892.831,75 dinara bez PDV-a. Početna cena zakupa prostorija uvećana je za dvadeset odsto na ime zakupa apotekarske opreme. Sa uračunatom cenom zakupa opreme, ukupna početna cena zakupa svih apoteka iznosiće 1.071.398,10 bez PDV-a.

Na spisku apoteka koje će biti izdate u zakup nalazi se i apoteka ispod Gradske kuće koja zauzima površinu od 242,74 kvadratna metra. Početna cena njenog zakupa iznosi 171.617,18 dinara. Poređenja radi, početna cena zakupa apoteke na Karađorđevom putu (90 kvadrata) iznosi 31.860 dinara, dok će početna cena zakupa apoteke u Žedniku (52,06 kvadratnih metara) iznositi 9.214,62 dinara. Sve početne cene su bez PDV-a.

Ponuđač će biti dužan da deponuje pet miliona dinara na ime depozita i dokaza o ozbiljnosti ponude, a prema odluci Upravnog odbora javno nadmetanje biće održano 27. novembra. Uz to, da bi konkurisao za zakup subotičkih apoteka ponuđač će morati da dokaže da ima najmanje 400 zaposlenih i više od sto maloprodajnih objekata odnosno ogranaka.

blank

Uslov za održavanje nadmetanja biće prijava najmanje jednog učesnika koji prihvati početnu cenu zakupnine. Minimalni licitacioni korak u nadmetanju biće pedeset hiljada dinara.

Budući zakupac subotičkih apoteka biće u obavezi da zaposli sve farmaceute Apoteke Subotica i najmanje petinu od ukupnog broja nemedicinskog osoblja. Sa preuzetim radnicima budući zakupac zaključiće ugovor o radu na određeno vreme, u skladu sa članom 174, stav 4 Zakona o radu, dok traje zakup. Preuzetim radnicima biće garantovani jednaki uslovi za isti rad, ili rad iste vrednosti, koje imaju zaposleni kod zakupca.

Za vreme trajanja zakupa, zakupac neće smeti preuzete radnike da proglasi tehnološkim viškom. U zakupljenim poslovnim prostorima biće obavljana isključivo delatnost apoteka, dakle trgovina farmaceutskim proizvodima na malo.

Apoteka Subotica raspolaže sa više od dvadeset objekata. Gradska vlada je prošlog meseca odlučila da Apoteci Subotica prenese pravo korišćenja dodatnih 235,65 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Početkom prošlog meseca saopšteno je da se odustalo od ranije planiranog provatno-javnog partnerstva i da se dug Apoteke Subotica u jednom trenutku popeo na više od dvesta miliona dinara, da bi u poslednjih godinu dana bio smanjen na sadašnjih 160 miliona dinara, dok su zalihe lekova u magacinima, kako je saopšteno, na minumumu.

Gradonačelnik Stevan Bakić, koji se sa posledicama višegodišnjeg lošeg poslovanja Apoteke Subotica suočio na samom početku mandata, rekao je prošlog meseca da je ova zdravstvena ustanova u bezizlaznoj situaciji.

– Apoteka Subotica je postala nerentabilna, ne može da poštuje obaveze prema svojim poveriocima, ne može da izmiruje tekuće obaveze. I bili smo sada prinuđeni na jedno hitno rešenje, tako da ćemo o svim detaljima blagovremeno obaveštavati subotičku javnost, neće ostati ništa sakriveno, u pitanju je 79 zaposlenih, i ni jedan zaposleni neće ostati na ulici – rekao je Bakić prošlog meseca.

Naša redakcija prosledila je 26. oktobra Apoteci Subotica zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja. Od Apoteke Subotica tražili smo izveštaje o finansijskom poslovanju unazad deset godina i proveru informacije, dobijene od nezvaničnog izvora, da su u toj ustanovi, uz plate, isplaćivane izdašne stimulacije, iako je ustanova poslovala sa velikim gubitkom koji je u jednom trenutku iznosio dvesta miliona dinara.

Apoteka Subotica obavestila je našu redakciju da će na ova pitanja odgovoriti u produženom roku od 40 dana, što je najduži zakonom propisani rok.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.