blank

Splićani igraju picigin, a Senćani i Kanjižani picigen (VIDEO)

YouTube video

Lep avgustovski dan i želja da se provede neko drugačije popodne odvela nas je na Tisu, u Kanjiži. Događaj koji nam je privukao pažnju je prvenstvo u picigenu, nožnom tenisu, koji se na ovim prostorima organizuje još od sredine prošlog veka. Senta je kolevka picigena, a u Kanjiži, se ovaj dinamični sport igra od 1982. godine. Picigin se kao sport, pojavio prvo u Splitu, igra se nogom ili rukom, ali i teren je-morski.

Picigen je vojvođanska inačica igre, nastao u Senti, igra se bez mreže, dok se u Kanjiži igra sa mrežom na terenu.
Ovoga vikenda, finalni turnir odigran je pored Tise, gde je učestvovalo 17 ekipa, kroz ligaško takmičenje, da bi se finalna utakmica u kojoj su se sastali parovi Remete/Barat- Liptak/Gubi odigrala u pet neizvesnih setova, do samog kraja, gde je prvi par odneo tesnu pobedu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Picigen je zabavna igra, koja tako i počinje, a završi se kao vrhunsko, takmičarsko nadmetanje u kome par, kao tim, daje sve od sebe, ne bi li nadmudrio protivnika. Igra se srčano, posvećeno. Igra ga skoro podjednako mlado i staro, održava formu, elastičnost, koncentraciju i snalažljivost i predstavlja sport za sve grupe mišića.

Picigen zahteva minimalnu opremu, igrači su najčešće bosi, pravila su jednostavna i zato ga igraju sve generacije.
Poslednje tri godine picigen se organizuje i u kategorijama za dečake. Ovo je jedna od retkih igara gde vam godine, visina, fizička spremnost uopšte ne moraju biti prednost. Može vas pobediti mlađi, niži i manje spreman, ali spretniji i borbeniji od vas.

Stefan i Ognjen pobedili su u kategoriji dečaka.

blank
Foto: Subotičke.rs

Sport, priroda, reka su dobitna kombinacija za zdrav odnos prema svetu, ali ništa od svega toga ne bi bilo toliko zanimljivo da nema druženja, navijanja i pozitivne energije koja prosto isijava. Cela nedelja picigena okupila je ovde hiljade koji su se samo zbog toga našli pored Tise, u Kanjiži. Po dobrom običaju, tamo gde je dobra ekipa, dobra je i klopa, a kotlići koji su tiho krčkali, nosili su malo ljutog mađarskog šmeka.

Jedan od organizatora turnira bio je vidno umoran posle cele intenzivne nedelje, ali i zadovoljan nastavkom tradicije picigena, duge preko trideset godina.

Znači, da zabeležimo u kalendar za sledeću godinu: vidimo se na picigenu u Senti prve nedelje avgusta, u Kanjiži treće nedelje osmog meseca. Svi ste pozvani da zaigramo picigen.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.