blank

Subotica se približava brendu IT grada (VIDEO)

YouTube video

Za deset godina Subotica bi trebalo da postane nacionalni, pa i regionalni, IT centar za privredne i investicione projekte, koji će uporedo pružiti dobre uslove mladima tokom studija, kao i kasnije za profesionalnu budućnost i život.

Po istraživanjima naš grad je, u 2021. godini, dostigao zavidno peto mestu u oblasti informacionih tehnologija, a komparativni podaci pokazuju da on u ovom sektoru može da prati Maribor, Kečkemet i druge gradove u regionu. Jedna od naših prednosti je to što ovde imamo oko 50 odeljenja tehničkog obrazovanja, koji su veoma traženi, a tu su i Ekonomski fakultet i Visoka tehnička škola strukovnih studija sa svojim obrazovnim profilima: poslovna informatika, digitalni marketing i napredna analitika.

blank

Potencijali rastućeg trenda pozicioniranja Subotice u IT svetu, počeli su da se prepoznaju i u krugovima mladih.

“Suboticu vidim kao mesto za budućnost, a sebe u nekoj od njenih IT kompanija” – rekao je Stefan Klepić, učenik četvrte godine Tehničke škole “Ivan Sarić”.

“U ovom gradu vidim priliku i za studiranje i za posao. Shvatio sam da ne moramo svi da bežimo u Novi Sad, Beograd ili inostranstvo, jer i ovde ima puno mogućnosti.” – dodaje Mihailo Stanojević maturant Gimnazije “Svetozar Marković”.

“Planiram da upišem VTŠ, a nakon studija da se zaposlim u gradu, u svojoj struci. Subotica mi deluje kao odlično mesto gde sve ide nabolje.” – kaže Vidak Pavlović učenik Tehničke škole “Ivan Sarić”.

“Saznali smo da i u Subotici možemo da ostvarimo naše ciljeve, iako većina starijih drugara govori da je perspektiva u gradovima većim od našeg. Ipak, ovde postoji prilika da se školujemo, zaposlimo i živimo sasvim dobro.” – nadovezuje se Mateja Sabo Vojnić učenik završnog razreda Gimnazije “Svetozar Marković”.

blank

Od prošle godine, kompanije udružene oko lokalnog IT klastera i Projekta “IT Subotica 2030”, organizuju Dan otvorenih vrata na Ekonomskom fakultetu, Visokoj tehničkoj školi, Građevinskom fakuktetu i u nekoliko firmi, a sve u nameri da mladima na ovaj način prikažu kako Subotica ima šta da ponudi i tokom studija i nakon istih.

“Poslednjih godina se škola otvorila prema privredi. Sada mi njima pomažemo tako što im nudimo adekvatan kadar, dok oni tim đacima obezbeđuju stipendije. Učenici koji se izdvoje tokom studiranja u našoj obrazovnoj ustanovi, mogu ostvariti od simboličnih, do stipendija koje prevazilaze iznos prosečne mesečne plate.” – izjavio je Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici.

blank

Ova regija, po rečima direktora Igora Firstnera, vapi za inženjerskim profilima, tačnije za inžinjerima mašinstva, elektrotehnike, mehatronike, informatike i menadžmenta. Signal da Projekat “IT Subotica 2030” daje rezultate je i informacija da je na ovogodišnjem upisu na Ekonomski fakultet i na VTŠ-u, za čak 20 odsto povećano interesovanje na studijskim programima informacionih tehnologija.

“Shvatili smo da je Dan otvorenih vrata, i ostale aktivnosti u okviru Projekta, ono što sigurno želimo da ponavljamo iznova svake godine. Time brendiramo Suboticu kao regionalni IT centar, što ona u principu i jeste. Dugoročno gledano, plan nam je da se svi kapaciteti na IT studijama povećaju i samim tim da dobijemo veći broj studenata u gradu, kako bi on ponovo stekao titulu studentskog grada.” – kazao je Oliver Guganović, predstavnik IT klastera Subotice i Projekta “IT Subotica 2030”.

blank

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.