blank

Tavankutska “Pasuljijada” od 24 kotlića! (FOTO+VIDEO)

YouTube video

Ljuta borba vodila se u Tavankutu. Kutlače, varjače, kašike, kotlići…krčkalo se na sve strane. Ekipe koje su se se okupile oko vrelih ognjišta, na vrelom letnjem danu, u dimnim zavesama, strpljivo su kuvali svoje kotlićke delicije i zavirivali u tuđe kazančiće ne bi li otkrili tajnu doborg pasulja.

Iako se kaže „prosto kao pasulj“, ništa nije bilo prosto. 24 ekipe takmičile su se u kuvanju pasulja u Tavankutu, koji se obilno zalivao hladnim pićima, mahom pivom.

blank
Foto: Subotičke.rs

Fudbalski klub Tavankut je organizovao ovu jedinstvenu gurmansku, seosku manifestaciju, a kuvari opasani keceljama, tražili su najbolji recept za pobednički tanjir.

Kako je vreme odmicalo, tako se ekipa kuvara na 26. tavankutskoj pasuljijadi ljuljala od kotlića do kotlića. Delili su se saveti, probavala se pikantnost, ljutina, posoljenost…dodavalo se lovora, peršuna, začina i strpljivo se čekao ishod.

blank
Foto: Subotičke.rs

Varjače su ukrstili gurmani iz Ljutova, Tavankuta, Đurđina, i okolnih bačkih mesta ali su bajmočka složna braća, smehom začinili ovu manifestaciju. Tajna dobrog pasulja je…u hladnom pivu.

Najstariji učesnik je Šime, koji već deceniju i po dolazi na tavankutsko kuvanje pasulja. Krčkalo se u njegovom kotliću, na letnjih 36 stepeni, osamdesetosmogodišnji kuvar bio je više nego raspoložen za razgovor.

Šta je to što tanjir pasulja čini pobedničkim, znao je samo jedan, sudija, koji je probavao pasulj kao najfiniji buke vina, od vizuelnog, mirisnog do ukusa, ozbiljno se posvetio poslu.

Možda se krčkao u najmanjem kotliću, možda je i najmlađi učesnik bio i najbolji, ali je na sopstveno i iznenađenje ostalih, mladi IT stručnjak osvojio prvo mesto.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.