blank

Tri dana treninga za vršnjačke edukatore (VIDEO)

YouTube video

U fokusu je mentalno zdravlje, a kroz projekat „Mladi u centru”, koje sprovodi OPENS I UNICEF, našlo se petnaestoro adolescenata i mladih koji su u Fondaciji „Danilo Kiš” tri dana prolazili kroz trening za vršnjačkog edukatora.

Svrha vršnjačkog edukatora je da pruži lako dostupnu, sveobuhvatnu podršku svojim vršnjacima prvenstveno, i svima onima koji se teško prilagođavaju ili im je samo potrebna pomoć u prevazilaženju negativnih emocija.

Edukatori, petnaestoro mladih Subotičana, pružaće podršku u vidu razgovora, u osnovnim i srednjim školama u Subotici, kako bi prevenirali probleme vezane za mentalno zdravlje, ali i bili na raspolaganju svima kojima je ovaj vid podrške potreban.

Cilj radionica je razgovor sa vršnjacima, prepoznavanje negativnih osećanja i prevazilaženje istih, pružanje informacija o izazovima sa kojima se susreću u svom odrastanju i usmeravanje mladih na organizacije i pomoć, ako im je ona potrebna.

blank

U razgovoru sa Jelenom, psihološkinjom OPENS-a iz Novog Sada koja sprovodi edukacije i razgovore sa mladima, saznali smo da mladi nemaju mnogo poverenja u sistem, državu, nastavnike ili psihologa, pa se često samostalno bore protiv sveta kome nisu prilagođeni.

Upravo ta neprilagođenost, izostanak razumevanja i podrške, donosi nepredvidive i nesagledive posledice koje ostavljaju duboke ožiljke i traume.

Iz prve ruke, od mladih i radoznalih ljudi saznali smo šta su naučili na ovim trodnevnim treninzima.
Njihove različitosti dovele su do toga da se međusobno bolje upoznaju i private upravo tu različitost.

Koliko je ovo za sve njih bilo emotivno i ispunjavajuće iskustvo gde su naučili kako sebe da prihvate i nose se sa svojim emocijama, ali i pomognu drugima u podizanju svesti o mentalnom zdravlju, iskazali su na kraju današnjeg druženja i treninga, zagrljajima sa svojom mentorkom, Jelenom, koja ih je vodila kroz obuku.

Osećala se empatija, koju je ova grupa podigla do maksimuma.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.