blank

Tribina povodom vakcinacije protiv HP virusa u ponedeljak

„HPV ili Humani Papiloma virusi su grupa virusa koja izaziva promene na koži i sluzokoži. Najčešći tipovi ovog virusa mogu da izazovu ozbiljne bolesti kao što su karcinom grlića materice, ali i druge genitalne karcinome kod oba pola. Mogu da izazovu karcinome ždrela, usne duplje i grla, genitalne bradavice. Sve ove bolesti možemo sprečiti vancinacijom“, istakla je doktorka pedijatrica DZ Subotica Ana Ibrajter.

blank
Foto: Subotičke.rs

Doktorka je dodala da se protiv ovog virusa može boriti imunizacijom za svu decu od 9 do 19 godina uz prisustvo roditelja. Ova vakcina je na teretu RFZO-a, besplatna je za sve one koji se odluče za ovu vrstu imunizacije i ne spada u kalendar obaveznih vakcina.

Gardasil 9 je devetovalentna vakcina koja sadrži zaštitu od devet najčešćih sojeva koje izazivaju ove infekcije. Po poslednjim objavljenim istraživanjima, imunitet posle primanja ove vakcije je dugotrajan. U DZ Subotica deca se vakcinišu ovom vakcinom od juna prošle godine, a ova vakcina proglašena za najbezbedniju koja postoji, istakla je doktorka pedijatrica Ana Ibrajter i dodala da se do 15-te godine daju dve, a posle, tri doze ove vakcine.

blank
Foto: Subotičke.rs

Da bi roditelje i decu upoznali sa prevencijom, imunizacijom i posledicama HPV-a u ponedeljak, 27. novembra će se u amfiteatru Nove oštine održati predavanje na ovu temu. Početak tribine zakazan je za 18 časova.

Doktorka Josipa Krajninger Parčetić, pedijatrica Službe za zaštitu žena i dece DZ Subotica pozvala je sve roditelje na tribinu koja se po prvi put organizuje u Subotici. Preventivna služba i Zavod za javno zdravlje Subotica su suorganozatori ove važne tribine. Tema će biti HPV imunizacija i zdravlje dece i omladine. Biće to prilika da svi koji su zainteresovani postavljaju pitanja, informišu se na ovu temu, kako bi se razrešile sve nedoumice oko HPV virusa i vakcinacije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »
blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 24 stepena Celzijusa. Blago smanjenje tegoba mogu osetiti hronični

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.