blank

U Srbiji svake godine pre vremena na svet dođe oko 4.000 beba

U Srbiji svake godine pre vremena na svet dođe oko 4.000 beba. Prim. dr Radmila Mileusnić Milenović, direktorka Instituta za neonatologiju kaže za RTS da je u tom institutu prosečno trajanje hospitalizacije za prošlu godinu 39,12 dana.

blank

„Neke bebe su tu dve nedelje, a neke i po šest meseci i godinu dana”, dodaje dr Mileusnić Milenović.

Borba je, kaže, velika, a neonatologija je veoma napredovala poslednjih decenija – razvoj tehnike, tehnologije, znanje lekara i sistemi u kojima su roditelji pridružuju nezi novorođenih beba.

„Najvažnije je reagovati u pravom trenutku i na pravi način, od rođenja deteta, pogotovo deteta koji u startu ima probleme. Mi lečimo prevremeno rođenu decu i decu rođenu u terminu. Najveći broj pacijenata su nam deca rođena pre termina. Prosečno trajanje hospitalizacije kod nas za prošlu godinu je 39,12 dana. Neke bebe su tu dve nedelje, a neke i po šest meseci i godinu dana”, kaže dr Mileusnić Milenović.

Navodi da i pored toga što je smanjen natalitet u celom svetu, povećan je broj rađanja dece ispod 40-te gestacione nedelje.

„Naši podaci pokazuju da je procenat prevremeno rođenje dece izneđu 6,4 do 6,8 procenata, a u svetu se kreće od pet do 18 procenata. Najčešći razlozi su bolesti majke. Tu spadaju hronične bolesti, dijabet, infekcije, kao i uzrast majke. Smatra se da je rizikofaktor ispod 18 godina i iznad 35”, napominje dr Mileusnić Milenović.

Najmanja beba na svetu je imala 240 grama. Rođena je u Japanu. U svetu se svake godine rodi više od 15 miliona beba pre vremena.

RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.