blank

U VINU JE VEST Kakva je bila berba 2020? (VIDEO)

blank

Puno napora ulaže se u oživljavanje lokalnih sorti, ali, sa druge strane, tražnja za njima nije uvek zadovoljavajuća

Tamaš Amštadt, vinogradar iz Bačkih vinograda, za Subotičke.rs kaže da je ova godina u vinogradima bila “šarena”, zbog kasnih mrazeva koji ipak nisu naneli štetu vinovoj lozi, ali i nepovoljnim uslovima tokom cvetanja, zbog hladnoće, magle i kiše koja je padala.

– Rod je ipak bio solidan, zato što je na kraju vreme ipak bilo lepo, sa malo padavina. Šećer u grožđu bio je na optimalnom nivou – kaže Amštadt.

blank

Amštadt grožđe uzgaja na 1,6 hekatra i u podrumu svoje kuće poseduje pravu malu vinariju. Uzgaja šardone, traminac, sivi burgundac i frankovku, a od kevedinske je za sada odustao.

– Što se lokalnih sorti tiče, puno napora se ulaže da se one ožive, ali, sa druge strane, tražnja za njima nije uvek zadovoljavajuća. Komercijalnom tražnjom za vinom od kevedinke, koju sam uzgajao, ne mogu da se pohvalim. Novije sorte i sada već tradicionalne, kao što su rizling, traminac i sivi burgundac bolje se prodaju – kaže Amštadt.

blank

Amštadt nadu polaže u turizam i ponudu koja bi Subotičanima obezbedila povoljen obilaske butik-vinarija po okolnim selima, uz degustaciju vina i lokalnih specijaliteta.

– U tom pravcu želim da razvijam svoj vinograd. Mislim da bi to Subotičanima, ali i turistima koji posećuju naš grad, moglo da bude interesantno – dodaje Amštadt.

(Foto: Marko Gabrić)

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.