blank

Ukidaju se rokovi trajanja namirnica?

Ukiseljene i konzervirane namirnice, keks i drugi konditorski proizvodi, kakao, čokolada, kečap, senf, slane grickalice, testenina, pirinač, čaj, kafa, so, brašno, šećer i začini  samo su neke od namirnica koje mogu trajati mnogo duže od oznake na ambalaži „najbolje upotrebiti do”.

blank
Foto: Piksabej

Kako je nerazumevanje te oznake upravo najčešći krivac što hiljade tona još uvek jestive hrane godišnje u EU završi u smeću, Evropska komisija će do kraja 2022. godine predložiti novi sistem označavanja rokova trajanja. Sve države članice EU do 2030. godine trebalo bi, naime, da prepolove količine bačene hrane.

Nedavno istraživanje o uzrocima i količinama bačene hrane potvrdilo je ono na šta se upozorava već nekoliko godina – veliki deo građana ne razume oznake roka trajanja hrane i to je jedan od glavnih razloga bacanja ogromnih količina hrane. Pola građana EU ne razume razliku između „upotrebiti do” i „najbolje upotrebiti do”.

Naime, „najbolje upotrebiti do” znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, a može biti jestiv dugo nakon isteka roka.

Jedna od opcija o kojoj se razgovara jeste i da se istovremeno stave obe oznake na proizvod i „upotrebiti do”, koja građanima kaže dokad je hrana sigurna za jelo i „najbolje upotrebiti do”, do kad zadržava optimalni kvalitet. Postoji i ideja da se potpuno ukine „najbolje upotrebiti do”, te da ostane samo rok do kada je hrana sigurna za jelo.

Kurir.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.