blank

Vakcine protiv omikrona prioritet za starije

blank

Evropske zdravstvene vlasti preporučile su da starije osobe i osobe sa povećanim rizikom od ozbiljnog oblika kovida-19 treba da budu među prvima koje  će dobiti vakcine prilagođene omikron soju virusa.

Prioriteti takođe treba da budu trudnice i osobe koje rade u bolnicama i domovima, naveli su Evropska agencija za lekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom saopštenju.

Uoči jesenje kampanje buster doza EMA je prošle nedelje odobrila bivalentne vakcine kompanija Fajzer-Biiontek i Moderna koje istovremeno ciljaju originalan soj korona virusa i podvarijantu omikron BA.1.

„ECDC i EMA savetuju da te buster doze budu prioritetno namenjene osobama koje imaju najviše rizika da razviju težak oblik bolesti zbog određenih rizičnih faktora”, navele su agencije EU.

Tu su uključene osobe starije od 60 godina, osobe sa slabim imunim sistemom, kao i osobe koje imaju druge prateće bolesti i trudnice, prenosi Beta.

Osobe u staračkim domovima takođe treba da imaju prioritet za te vakcine kao i zdravstveni radnici zbog njihove povećane izloženosti budućim novim talasima zaraze.

Agecije EU navele su da originalne vakcine treba da se daju osobama koje su primile prve vakcine i u slučaju da prilagođene buster doze nisu raspoložive, jer su one i dalje efikasne u sprečavanju teškog oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

Vakcine koje su sada u opticaju ciljaju prvobitni soj virusa koji se pojavio prvi put u Vuhanu u Kini ali se postepeno pokazalo da su manje efikasne protiv sojeva koji su se kasnije razvili.

Za razliku od sojeva alfa i delta koji su na kraju prestali da se šire, omikron i njegove varijante dominiraju zarazama u svetu 2022. godine.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Bačka poražena u Vrbasu

Fudbaleri Bačke pretrpeli su ubedljiv poraz u pretposlednjem kolu Vojvođanskog Severa. Ekipa Aleksandra Kopunovića gostovala je drugoplasiranom Vrbasu i izgubila sa 4:0 (3:0). Strelci: Drakulović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.