blank

Vlasnici Dina kartice će bankomat moći da zamene kasom u prodavnici

blank

Vlasnici domaće platne kartice Dina u objektima trgovinskog lanca “Merkator”, uz minimalnu kupovinu mogu da podignu i gotovinu do 5.000 dinara bez obzira na to u kojoj banci imaju otvoren račun i to bez provizije. Mogućnost da se uz plaćanje računa u trgovini podigne i gotovina, prva je isprobala guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković je zahvalila “Merkatoru” i “Unikredit” banci zato što prihvataju Dinu bilo koje banke, uz podizanja keša bez provizije. Time praktično kasa prodavnice zamenjuje bankomat.

„Imali smo strane kartične brendove, ali smo imali i izveštaj o tome koliko je to skupo, uvek se ta cena prevali na kupca, a skupo je i za prodavce i državu. Narodna banka Srbije je uložila napore da izgradi infrastrukturu. Na tom projektu je imala saradnike u bankama, pre svega u Poštanskoj štedionici i Unikreditu, koji ni na ovoj usluzi nisu bili sebični da dozvole klijentima samo svoje benke”, istakla je Tabakovićeva.

Podizanjem novca u trgovini građani će štedeti vreme.

„Ovo je nešto što će ubrzati razvoj sistema Dina kartice, doprineti razvoju platnog sistema u Srbiji i povećati broj transakcija”, rekao je predsednik Izvršnog odbora “Unikredit” banke Nikola Vuletić.

Direktorka “Merkatora” Violeta Kovačević naglasila je da je Dina platni sistem domaći sistem i da je Dina domaća platna kartica koja kroz godine u kontinuitetu raste.

„Mislim da će uključivanje Dine kroz ovaj projekat doprineti njenom daljem rastu”, rekla je Kovačevićeva.

Od ukupnih troškova koje trgovci plaćaju bankama za korišćenje platnih kartica više od 97 odsto odlazi internacionalnim kartičarima, a samo tri odsto Dini. To je nesrazmerno, jer se sa domaće kartice ostvaruje 30 odsto plaćanja, a 70 odsto stranim karticama.

RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 18 stepeni Celzijusa. Na većinu hroničnih bolesnika biometeorološke prilike

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.