blank

Dok nema uredbe, ne može se točiti gorivo u automobil sa srpskim tablicama po sniženoj ceni

blank

U Mađarskoj vladaju potpuni haos i dezinformacije oko točenja goriva, barem što se tiče vozila sa stranim registarskim oznakama. I pored toga što je nekoliko portala pisalo da se gorivo u Mađarskoj može točiti po sniženim, odnosno zvaničnim cenama za automobile sa srpskim i slovenačkim tablicama, to nije slučaj, jer se to može ostvariti samo onda ako benzinske pumpe dobiju uredbu ministra spoljnih poslova, a koja precizira koje su to države čiji vozači mogu da sipaju gorivo po ceni od 480 forinti.

Komplikaciju i haos izaziva činjenica da se u Mađarskom Glasniku (Magyar Közlöny) objavljenom u četvrtak, pojavljuje sledeći tekst:

„(1a) Gorivo nije proizvod po zvaničnoj ceni, ako se prodaje u svrhu punjenja goriva u vozilo sa stranim registarskim tablicama.

(1b) Izuzeto od stava 1a, motorno vozilo sa stranom registracijom može puniti gorivo po zvaničnoj ceni ako je gorivo proizvod po zvaničnoj ceni u zemlji registracije motornog vozila sa stranom registracijom, i ministar nadležan za spoljnu politiku u uredbi navodi, da se u ovoj zemlji vozilo sa mađarskim registarskim oznakama – isključujući iznos zvanične cene – može puniti gorivom najviše po zvaničnim cenama, u skladu sa mađarskim propisima.“

Dovde je sve lepo i dobro, barem sa srpske tačke gledišta, jer su već neko vreme u državi zvanične cene za benzion od 95 oktana i eurodizel. Međutim, to nije dovoljno, jer da bi sve bilo jasno i razumljivo, nedostaje ukaz ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa. Dok toga nema, benzinske pumpe neće moći da daju gorivo vozačima sa srpskim tablicama sa popustom, a to znači da oni koji žele da sipaju gorivo u Mađarskoj mogu da kupe litar goriva za više od 700 forinti, umesto po ceni od 480, što već nije isplativo, jer je benzin u Srbiji jeftiniji.

Srpska novinska agencija Tanjug, pozivajući se na sajt Daily News Hungary, navela je da je i u Mađarskoj moguće točiti gorivo u automobile sa srpskim registarskim tablicama po sniženoj ceni, što međutim nije tačno, a vest je preuzela cela srpska štampam te se strahuje da ako se situacija ne promeni, veoma ljuti srpski vozači će početi da se svađaju sa radnicima na mađarskim pumpama.

Nekoliko naših čitalaca je javilo da su našli jednu takvu benzinsku pumpu, ali posle duge potrage, a u većini mesta im je reklo da se strancima prodaje gorivo samo po tržišnim cenama, niko ne može da sipa po zvaničnim cenama.

Kontaktirali smo nekoliko velikih mađarskih kompanija u vezi sa situacijom, a do sada je samo jedna, OMV odgovorila na naše pitanje. Oni su u vezi sa uredbom ministra inostranih poslova napisali sledeće:

„Do danas, prema našim saznanjima, takva uredba nije doneta, tako da za sada ne postoji motorno vozilo sa stranim registarskim oznakama za koje bismo mogli da obezbedimo točenje goriva po zvaničnoj ceni.“

U Srbiji benzin od 95 oktana košta 1,53 evra, a maloprodajna cena eurodizela je 1,71 evro. Zvanična cena od 480 HUF u Mađarskoj, odgovara ceni od 1,22 evra.

Slobodna reč

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.