blank

Suša izazvala nedostatak grožđa u Španiji

Klimatske promene, odnosno suša 2021. prouzrokovala je nestašicu grožđa. Prošle godine stanje je bilo posebno izraženo u poznatoj katalonskoj regiji Penedes.

blank
Foto: Agroklub

Španski proizvođač penušavih vina “Freixenet” planira da privremeno otpusti 615 radnika, skoro 80 odsto svoje radne snage, zbog suše u području Penedes u Kataloniji, stoji u saopštenju ove kompanije.

Očekuje se da će ova mera stupiti na snagu u maju, a kompanija nije precizirala koliko će dugo trajati privremeni otkazi.

Ovo ih čini jednom od prvih firmi u Kataloniji koja je reagovala na najveću zabeleženu sušu u regiji i to – otpuštanjem, navodi Reuters.

Klimatske promene, odnosno suša 2021. prouzrokovala je nestašicu grožđa. Prošle godine stanje je bilo posebno izraženo u poznatoj katalonskoj regiji Penedes, gde “Freixenet” posluje.

Korenje se osušilo, vinogradi su tamo toliko isušeni da je odumrlo korenje 30 godina stare loze na kojoj je ostalo tek smežurano i uvelo grožđe.

Prema španskom zakonu, firme koje se suočavaju sa vanrednim okolnostima mogu privremeno otpustiti zaposlene ili im skratiti radno vreme.

Proizvođač penušavaca kaže da je cilj ove mere održivost poslovanja i očuvanje radnih mesta dok se suočavaju sa spoljašnjim faktorima i višom silom uzrokovanom ozbiljnom sušom.

Izvor: Agroklub

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.