blank

Vreme: Gotovinom plaćeno čak 80 odsto nekretnina, stručnjaci upozoravaju na pranje para

blank

Ogroman procenat stambenih jedinica poslednjih godina plaćan je gotovinom, piše danas nedeljnik “Vreme”, ističući upozorenje stručnjaka da to ukazuje na pranje novca.

List, pozivajući se na različite statističke podatke, navodi da se prema jednim izvorima čak 88 odsto nekretnina plaćan kešom, a ostatak kreditnim zaduženjima, dok drugi izvori ukazuju da je odnos 80:20 odsto u korist kupovine za gotovinu.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor ekonomije Božo Drašković ukazao je da se „poreklo novca kojim fizička lica kupuju nekretnine ne utvrđuje“.

On je za „Vreme“ rekao da deo gotovine koja se ulaže u nekretnine ima legalno poreklo od isplaćene doboti, prodaje drugih nekretnina ili prodaje nkretnina na pravcima gradnje infrastrukturnih objekata ili zaradom od rada u inostranstvu.

Drašković, međutim, ukazuje na mogućnost da je drugio deo „kumuliran iz nelegalnih poslova, kriminala ili izbegavanja plaćanja poreza“.

„Vreme“ piše da je, osim u korupciji i pljački državnih resursa, veliki problem i u tome što se Srbija „dobrim delom upravo izdržava od građevinsko-investitorske industrije, ako se ne računa enormno i kontinuirano zaduživanje u inostranstvu“.

Izvor: Nedeljnik Vreme/FoNet
Foto: pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 13 do 21 stepen Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.