blank

Vuksanović: Iskoristiti palićki mulj za prekrivanje deponije i dobijanje struje

blank

Gostujući sinoć u emisiji “Sa Suboticom na ti” sajta Subotičke.rs, koju priprema i vodi Ivana Zečević, inženjer Miljan Vuksanović izjavio je da bi mulj iz Palićkog jezera, tehnologijom koja je dobro poznata, potrebno prebaciti na deponiju, prekriti je i prikupljati metan za proizvodnju struje.

– To je danas u svetu dobro poznata tehnologija. Više od dva odsto elektrana u SAD koristi gas dobijen iz deponija. Oko petsto tona metana oslobodi se dnevno iz naše deponije. Na ovaj način jednim potezom ubili bismo dve muve: uklonili bismo biološki nepovoljan mulj sa dna jezera i prekrili deponiju – poručio je inženjer Vuksanović.

On je podsetio da je sličan projekat uspešno izveden na sličnom jezeru kod Arhusa, danskog grada u kojem je 1998. godine usvojena poznata ekološka konvencija koja građanima garantuje slobodan pristup informacijama o životnoj sredini.

– Za obnovu Palića potrebno je da Subotičani toj stvari priđu posvećeni i udruženi. Uslov za obnovu Palića je posvećenost, uvažavanje znanja i sloga. Mali ljudi ne mogu da izvode velike projekte – poručio je inženjer Vuksanović.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.