blank

Za decu sa smetnjama u razvoju nema nastave

blank

Dario Rosi, predsednik udruženja „Autizam – pravo na život“ kaže da je u novonastaloj situaciji većina specijalnih škola odlučila da otvori vrata samo za dnevni boravak dece

Za razliku od njihovih vršnjaka, učenika nižih razreda osnovnih škola, koji svakodnevno odlaze na nastavu, deca sa smetnjama u razvoju već nedelju dana nemaju predavanja u specijalnim školama. Roditeljima je prošlog petka javljeno da se škole zatvaraju i prelaze na onlajn nastavu, a očevi i majke su se preko noći našli u dvostrukom problemu – kako da organizuju čuvanje dece, koja i po zakonu i zbog prirode složenih razvojnih poremećaja, ne smeju da ostaju sama kući i kako da budu pedagoški asistengti svojoj deci koja nisu u stanju da prate nastave preko „zum“ učionice ili RTS platforme, prenosi Politika.

Nakon što su se roditelji dece koja pohađaju osnovnu školu za decu sa smetnjama u razvoju „Anton skala“ za pomoć obratili Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministar Branko Ružić je objasnio da odluka o organizaciji rada škole mora biti doneta uz obavezne konsultacije sa Savetom roditelja, odnosno na sednici školskog odbora.

„Ako se, uz obavezne konsultacije sa Savetom roditelja i Zavodom za javno zdravlje proceni da epidemiološka situacija to dozvoljava, može se uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera, organizovati neposredni obrazovno-vaspitni rad u školi. Rad produženog boravka se ne prekida, a roditelji ne treba da dostavljaju potvrde o zaposlenju, niti o tome da moraju fizički biti prisutni na poslu“, navodi se u odgovoru resornog ministra Branka Ružića.

Dario Rosi, predsednik udruženja „Autizam – pravo na život“ kaže da je u novonastaloj  situaciji većina specijalnih škola, kao kompromisno rešenje, odlučila da otvori vrata samo za boravak, ali ne i za nastavu dece. To znači, objašnjava naš sagovornik, da logopedi, defektolozi i specijalni edukatori ne rade posao koji obavljaju u redovnim okolnostima, već samo vode računa o fizičkoj bezbednosti dece u dnevnom boravku i eventualno ih izvedu u šetnju, ako je lepo vreme.

Na ovaj način, deca sa razvojnim potrebama su uskraćena za osnovno ljudsko pravo – pravo na obrazovanje, koje je garantovano Ustavom Srbije i diskriminisana u odnosu na njihove vršnjake, koji odlaze svaki dan u školu i imaju redovnu nastavu.

„Deca u specijalnim školama idu u odeljenja koja se sastoje od šest učenika, a oni roditelji koji su mogli decu da „povuku“ iz škole, već su ih ostavila kod kuće, pa se u odeljenjima sada nalazi tri ili četiri učenika, pa je obaveza držanja fizičke distance potpuno moguća. Važno je razumeti da je deci sa razvojnim teškoćama neophodna svakodnevna intelektulna stimulacija, kako bi mogli da napreduju i dostignu maksimum svojih potencijala, a ova deca su od marta praktično isključena iz nastave. Mislim da se najnovijom odlukom Ministarstva prosvete da deca budu u boravku u specijalnim školama samo „kupuje“ vreme, jer raspust počinje za dve nedelje“, rezignirano konstatuje Dario Rosi.

Roditelji dece koja pohađaju specijalnu osnovnu školu „Anton skala“ su ministra prosvete podsetili da je reč o deci koja su po prirodi asocijalna i nemaju bliske kontakte, da u odeljenju ne sedi više od četiri učenika, da postoji organizovan prevoz od kuće do škole, kao i da nije zabeležen nijedan slučaj zaražavanja u školi.

Dodatni problem predstavlja činjenica da mnoge specijalne škole nemaju dnevni boravak, pa će mnogi roditelji biti pred dilemom da li da rizikuju otkaz i ostanu kod kuće sa decom ako njihov poslodavac nema razumevanja za novonastalu situaciju, dodaje Dario Rosi. Ne sme se zaboraviti da će se samohrani roditelji dece sa smetnjama u razvoju praktično naći pred nerešivim problemom.

„Roditelje su dodatno pogodile poruke zaposlenih u specijalnim školama na društvenim mrežama da se sa njihovom decom ne može raditi, da su nosioci zaraze i da od njihovog obrazovanja nema ništa. Odjednom je glavna tema postala činjenica da treba zaštititi defektologe i pedagoge u specijalnim školama i da obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju  nije prioritet u situaciji pandemije“, tužno konstatuje naš sagovornik.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.