blank

Za vikend završna svečanost povodom ovogodišnje žetve – 113. Dužijanca

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ ove godine organizuje 113. po redu Dužijancu. Sa programom ovogodišnje Dužijance, novinare su upoznali monsinjor dr Andrija Anišić, Ljiljana Dulić, zamenica predsednika i direktor udruge Marinko Piuković.

blank
Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca

Pre nego što je predstavio program za ovu godinu, monsinjor dr Andrija Anišić osvrnuo se na dešavanja proteklog meseca, kada je ovo udruženje Dužijancu predstavilo i u Blagaju i Mostaru.

“Oko 300 bunjevačkih Hrvata su Dužijancu predstavili, posle Novog Sada, Zagreba i Baje u prapostojbini odakle su pre više od 400 godina došli u plodne bačke ravnice i što su nam u baštinu predali vjeru u Boga, pripadnost katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu i bunjevačkom rodu. Pričaće se još dugo o tom događaju, jer kad suze poteku i pomiješaju se sa znojem na vrelom mostarskom suncu, a ohladi te šum rijeke Bune i mile uspomene, uz snažno zajedništvo i ponos koji je bio vidljiv na licu svakog sudionika sa toga povijesnog događaja, onda je jasno zašto, otkad smo se vrarili, samo o tome pričamo“, istakao je monsinjor Anišić.

Program središnje proslave „Dužijance“ u organizaciji bunjevačkih Hrvata počeće već u četvrtak, gde će se u „Bunjevačkom kolu“ od 19 časova održati tradicionalno književno veče Katoličkog društva „Ivan Antunović“. Ove godine biče posvećenja 250. godišnjici od početka uzgradnje katedrale Svete Tereze Aviljske.

Predavanje će održati monsinjor Stepan Beretić, katedralni župnik. Dodeliće se i godišnje nagrade društva kao i proglašenje pobednika za najlepše uređen gradski izlog, u znaku Dužijance. U subotu će se nastaviti proslava povodom Dužijance, u bazilici Svete Tereze Aviljske, večernjom molitvom. U crkvi Svetog Roka, u nedelju ujutro, koju bunjavački Hrvati zovu „kolevkom Dužijance“ biće upriličena povorka, posle proslave.

Dužijanca predstavlja duhovno-kuturnu manifestaciju. Predstavlja zahvalnost Bogu na novom hlebu i završetku žetve, kao i pohvala čoveku i njegovom radu, kako kulturnim, duhovnom, dodao je velečasni Anišić.

U petak će se tradicionalno održati tamburaško veće kao i izložba rukotvorina na Gradskom trgu i vestibilu Gradske kuće. Upriličiće se i predstavljanje bandaša i bandašice, to su za ovu godinu Petar Vukmanov Šimokov i Dunja Šimić.

„Koristim priliku da pozovem sve građane na svečani mimohod i defile“, dodao je Marinko Piuković i najavio program za nedelju, od povorke od 9 časova od Kerske crkve do katedrale Svete Tereze Aviljske. U podne će, svečana povorka predati hleb od ovogodišnjeg žitnog roda gradonačelniku, uz muziku i igru. Bandašicinim kolom na Gradskom trgu od 20 časova, završiće se svečanost.

Pokrovitelji ovogodišnje, 113. Dužijance su Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informisanja Repbulike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Središni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i svi drugi donatori i sponzori koji su pomogli ovogodišnju završnu svečanost povodom žetve.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.