blank

Zagađenje vazduha iznad grada juče bilo deset puta veće od optimalnog

blank

Prema podacima merne stanice našeg portala, koja kontroliše stepen zagađenja vazduha, u utorak, između 16 i 21 sat, udeo PM10 čestica u vazduhu iznad Subotice dosezao je vrednost od skoro 500 jedinica po kubnom metru, što je desetak puta više od preporučenog i predstavlja vrednost sa kojom se suočavaju najzagađeniji gradovi na svetu.

Nagli rast zagađenja vazduha počeo je u 16 časova, da bi najviši stepen zagađenje doseglo između 18 i 20 časova. Do ponoći, stepen zagađenja vazduha iznad grada imala je vrednost od 200 do 300.

Rano jutros, zagađenje vazduha u gradu ponovo je počelo da raste.

blank

Dobar kvalitet vazduha podrazumeva da je udeo čestica PM10 u vazduhu ispod 40, a umereno dobar kvalitet vazduha obuhvata udeo čestica PM10 između 40 i 80.

Ekološki aktivista Zvezdan Kalmar iz Cetra za ekologiju i održivi razvoj u jučerašnjoj izjavi za Subotičke.rs, ovim povodom je izjavio da rešenje ovog problema leži u uspostavljanju lokalnog fonda za energetsku efikasnost koji bi, na bazi revolving fonda, pomagao građanima da izoluju objekte, promene stolariju i uvedu bolje načine grejanja kao što su efikasne peći, solarni kolektori i toplotne pumpe.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.