Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti članovi komisija za dodelu konkursnog novca

U pomenutom periodu u Srbiji ukupno dodeljeno 85.435.228 evra za 13.967 medijskih projekata

Posredi formalno-pravno „pokriven“ sukob interesa, tvrdi medijski stručnjak Petar Jeremić

Branko M. Žujović

Prema podacima Centra za održive zajednice, u Srbiji je od 2015, zaključno sa 2021. godinom, dodeljeno 85.435.228 evra za 13.967 medijskih projekata. Ova suma otišla je u ruke 1.669 podnosilaca projekata.

Lokalne samouprave su u pomenutom periodu za medije izdvojile 66.763.909 evra (9.926 projekata). Ministarstvo kulture i informisanja medijima je dodelilo 15.289.717 evra (2.912 projekta), a Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodina 3.381.602 evra (1.129 projekata).

Najviše konkursnog novca dobili su Radio-televizija Novi Pazar (2.608.247 evra za 19 projekata), Radio-televizija „Belle Amie“ (1.134.252 evra za 142 projekta), Novosadska televizija (1.089.770 evra za 111 projekata) i Televizija Šid (973.762 evra za 35 projekata).

Visoki prihodi, niske zarade

Subotičanin Vladan Stefanović, sa svoje četiri firme – VTV d. o. o, „V Production“, Magazin „Dani“ i Radio Subotica – nimalo ne zaostaje za najvećim dobitnicima. Šta više. Stefanovićeva preduzeća od države su inkasirala najmanje 147.000.625 dinara, odnosno 1.211.591 evro. Ova okolnost Stefanovića, zbirno, stavlja na drugo mesto u Srbiji po prihodima dobijenim na javnim konkursima, a da, pritom, on ne može da se pohvali zapaženošću i znatnijim uticajem svojih medija.

Preduzeće VTV d. o. o. dobilo je 94.561.625 dinara (796.767 evra), Magazin „Dani“ ukupno 31.305.000 dinara (236.501 evro), Radio Subotica 18.054.000 dinara (152.189 evra) i „V Production“ 3.080.000 dinara (26.134 evra).

Uprkos obilnim prilivima iz budžeta, u koje nisu uračunati Stefanovićevi posredni prihodi sa konkursa i prihodi organizacija koje se sa njim dovode u vezu, zaposleni u njegovim redakcijama svedoče da su sve vreme radili i još uvek rade za preskromne zarade. Prema njihovom svedočenju, izuzetak je nekolicina ljudi od Stefanovićevog najvećeg poverenja koji zarađuju nešto više od njih.

Primer za posredno prihodovanje konkursnog novca je prošlogodišnja naplata Stefanovićeve firme „V Production“, u iznosu od 320.000 dinara, od „Video kreativa tima“ Milana Švelja.

Šveljo je, podsetimo, pomenuti iznos Stefanovićevoj firmi uplatio na ime troškova koje je, navodno, imao za šminkanje i kostimiranje „izvođača“ u svojim kratkim medijskim prilozima, emitovanim, kako Stefanović tvrdi, na Televiziji Subotica. Po sredi je deo od ukupno 2.500.000 dinara koje je Šveljo dobio na prošlogodišnjem subotičkom medijskom konkursu, o čemu smo pisali.

Osim pomenutoj Stefanovićevoj firmi, Šveljo je ostatak celokupnog iznosa, dobijenog u Subotici, u istom danu prebacio firmama i udruženjima čiji su osnivači i zastupnici direktno povezani sa medijskim konkursima i radom konkursnih komisija.

Zbog čega „incestuoznost“ celokupne konkursne procedure, za sada, nikome ne smeta?

Firma Vladana Stefanovića, koja mu obezbeđuje najviše novca iz budžeta, VTV d. o. o, osnovana je 1. oktobra 2014. godine, sa hiljadu dinara osnivačkog uloga, pod nazivom „VTV ComNet d. o. o. Subotica“, ali je odrednica „ComNet“ u međuvremenu izbrisna iz naziva preduzeća.

Stefanović je prethodno, aprila iste godine, osnovao medijsko udruženje istovetnog naziva, „ComNet“, koje je, potom, predvodio 4 godine. Krajem novembra 2018, Upravni odbor „ComNet“-a preuzela je Emilija Marić, direktorka gorepomenute Novosadske televizije, a Stefanović se preselio na potpredsedničko mesto.

To znači da se Vladan Stefanović i Emilija Marić nalaze na pozicijama vlasnika, odnosno direktora i urednika medija kojima iz godine u godinu pripada sve pozamašniji deo sve bogatijeg konkursnog kolača, a da, pritom, predstavnici organizacije „ComNet“, kojom njih dvoje rukovode, učestvuju u odlučivanju konkursnih komisija.

Povrh svega toga, udruženje „ComNet“ je, od 2015. godine do lane, i samo učestvovalo na medijskim konkursima i zahvaljujući tome inkasiralo 30.625 evra.

Pored udruženja „ComNet“, Stefanović je zastupnik Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“, čiji predstavnici, takođe, često učestvuju u radu medijskih komisija, ponekad kao direktni predstavnici pomenute asocijacije, a ponekad kao „nezavisni medijski stručnjaci“.

Konkursna ruka konkursnu ruku mije

Premda vlasnik medija koji, u zbiru, dobijaju najznačajniji deo konkursnog kolača, Stefanović se, po svoj prilici, i sam uključivao u rad komisija. Godine 2018, osoba po imenu Vladan Stefanović bila je član komisije za ocenu medijskih projekata u Somboru, ispred organizacije RAB Srbija.

Te godine, komisija za ocenjivanje medijskih projekata u Somboru dodelila je 950.000 dinara organizaciji „Ja volim Sombor“ Vanje Đekić. Đekićeva je poslednjih godina bila angažovana u komisijama koje su na medijskim konkursima Stefanovićevim firmama dodeljivale ogromne sume novca. To je lako proveriti prostim uvidom u konkursnu dokumentaciju, o čemu je naš portal takođe pisao.

Vanja Đekić je 2020. godine, kao „nezavisni stručnjak“, učestvovala u radu subotičke komisije za ocenu medijskih projekata. Tadašnja subotička komisija, u čijem su radu, pored Đekićeve, učestvovali Vesna Bunijevac iz Asocijacije elektroinskih medija Vojvodine i Petar Kočić iz Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“, Stefanovićevim firmama dodelila je ukupno 8.900.000, a Novosadskoj televiziji 1.000.000 dinara.

Za razliku od komisije u Subotici, Đekićeva je lane u temerinskoj komisiji nastupila kao predstavnik Stefanovićeve Asocijacije radio-televizija Srbije. Komisija u temerinu Stefanovićevoj firmi VTV d. o. o. dodelila je tada 300.000 dinara. Đekićeva je bila i član medijske komisije u Novom Sadu koja je pomenutoj Stefanovićevoj firmi dodelila pola miliona dinara.

U tem Somboru, konkursi navolju

Sombor je paradigmatičan grad za uvid u novčani krvotok medijskih konkursnih sredstava.

U tom gradu 2019. godine, godinu dana nakon Stefanovićevog učešća, kao člana komisije za ocenu medijskih projekata, delegiranog ispred „ComNet“-a, pronalazimo Minu Đurić, zajedno sa Ljiljanom Pantelić iz organizacije PROUNS i Biljanom Selaković koja je, sudeći prema dokumentu koji nam je Grad Sombor prosledio, izabrana kao „nezavisni stručnjak“.

Te godine, dakle 2019, Udurženje građana „Ja volim Sombor“, koje predvodi Vanja Đekić, od pomenute komisije dobilo je 1.700.000 dinara.

Ima li Stefanović dvojnika?

Kako Stefanović ne odgovara na pitanja naše redakcije, iako mu pitanja skoro svakodnevno šaljemo, kontaktirali smo Maju Rakovic, predsednicu organizacije RAB Srbija i vlasnicu „Naksi“ radija, u čijem sistemu se nalazi subotički „Siti“ radio, koji je Stefanović vodio dugo.

Maja Rakovic nije bila u mogućnosti da nam zvanično potvrdi da li je Vladan Stefanović iz Subotice isti Vladan Stefanović koji je bio predstavnik njenog udruženja u somborskoj komisiji. Rekla nam je da je to bilo davno i da se ne seća, a imejl iz 2018. godine, kojim je prijavljen kandidat organizacije RAB Srbija za člana somborske komisije, nije pronašla.

Da li je po sredi Subotičanin Vladan Stefanović, iako je sva prilika da jeste, formalno nisu mogli da nam potvrde ni u somborskoj gradskoj upravi.

Gabor Bujak, koji je u pomenutoj upravi zadužen za informacije od javnog značaja, kaže da Grad Sombor ne raspolaže informacijama koje bi mogle da budu odgovor na naše pitanje. Takoreći, kafkijanska situacija.

– U dokumentaciji ne raspolažemo drugim informacijama, a zbog zakonskih ograničenja nismo u mogućnosti da vam prosledimo JMBG pomenutog člana komisije – rekao nam je Bujak.

Uzgred budi rečeno, somborska gradska uprava odbila je da nam, po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, prosledi konkursnu dokumentaciju u vezi sa prošlogodišnjim projektom „Osnaži se“ Milana Švelja i njegovog „Video kreativa tima“, uz obrazloženje da je posredi poslovna tajna i zaštita podataka o ličnosti.

Primer Malog Iđoša

Premda po iznosu novca izdvojenog za medije nije znatan, prošlogodišnji medijski konkurs u Malom Iđošu takođe je indikativan.

Od ukupno 2.500.000 dinara, koliko je Mali Iđoš lane izdvojio za medijske projekte, firmama Vladana Stefanovića pripalo je 1.130.000.

Komisiju u Malom Iđošu lane su činili Vanja Đekić, ovoga puta kao predstavnica Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“, Radojica Mali i Vladimir Pavlović, na predlog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

Radojica Mali je u radu medijske komisije u Malom Iđošu bio predstavnik IP BC Info Bela Crkva. Iste godine, u medijskoj komisiji u Inđiji, na primer, Mali je bio predstavnik Stefanovićevog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

Jeremić: Sukob interesa, bez ikakve sumnje

Slično je sa ostalim „gongo“ organizacijama, čiji predstavnici često učestvuju u radu medijskih komisija.

Poslovno udruženje „Asocijacija elektronskih medija Vojvodine“, na primer, čiji je zastupnik Dragana Tešić, koja je i vlasnik „Sirmium produkcije“, na medijskim konkursima od 2015. do prošle godine dobila je 62.095 evra.

Draganu Tešić mediji su dovodili u poslovnu vezu sa vlasnicima sremskih medija koji su na konkursima dobijali ogromna sredstva, ali je to nije sprečilo da učestvuje u radu medijskih komisija.

Posredi je ista Dragana Tešić koja je, zajedno sa Vladanom Stefanovićem, učestvovala u radu somborske komisije 2018. godine koja je udruženju Vanje Đekić dodelila 950.000 dinara.

Slično je sa Udruženjem „Društvo novinara Vojvodine“, još jednom „gongo“ organizacijom, koja vrlo često delegira članove komisija na medijskim konkursima. Ovo udruženje je od 2015. godine do lane na medijskim konkursima dobilo 55.055 evra, a njegovi članovi učestalo se pojavljuju u mnogim komisijama, pa i onim koje svake godine Stefanovićevim firmama dodeljuju znatna sredstva.

Zbog čega je predstavnicima udruženja, koje su osnovali ili na čijem su čelu vlasnici ili rukovodioci medija, dozvoljeno da učestvuju u radu komisija koje dodeljuju milione evra medijima?

Da li je ova pojava, pa makar bila zavijena u jednu nategnutu formalno-pravnu opnu, zaista dopustiva sa aspekta javnog interesa?

– Pitanje koje postavljate i na koje skrećete pažnju Kodeks novinara Srbije nije rešio, ali kodeksom jeste definisan sukob interesa. Iako su ovi konkursi, kako sami primećujete, formalno-pravno „pokriveni“, primeri koje navodite, a kojih ima još, jasno svedoče da je posredi ozbiljan sukob interesa.

Učešće u radu medijskih komisija jedina je svrha postojanja „gongo“ organizacija. Ljudi koje takve organizacije delegiraju, kao svoje članove ili „nezavisne eksperte“, u samoj medijskoj zajednici nisu poznati, a još manje su priznati kao medijski eksperti. Vanja Đekić je dobar primer za to – kaže za Subotičke.rs Petar Jeremić, bivši predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije koji je učestvovao u pripremanju više zakonskih rešenja i projekata u oblasti medijske regulative.

Jeremić ističe da mu je jedan od visokopozicioniranih političara još 2016. godine, u neposrednom razgovoru, rekao da se „oni“, kojima Jeremićev sagovornik pripada, još uvek nisu dobro organizovali i da će reprezentativna udruženja dospeti u problem kada se to dogodi.

– Doslovno je rekao da se „oni“ tada još uvek nisu bili dobro organizovali i da je 2016. poslednja godina u kojoj relevantna udruženja mogu da utiču na raspodelu konkursnog novca. Tako je i bilo. Već sledeće godine, u sastave komisija za ocenu medijskih projekata birani su, skoro po pravilu, predstavnici „gongo“ organizacija, kao njihovi članovi ili kao „nezavisni stručnjaci“ – kaže Jeremić.

Članovi komisija aminuju, ko o aminovanom zaista odlučuje?

Jeremić ističe da se lično uverio da članovi „gongo“ organizacija imaju unapred zadate liste onih kojima treba dati novac.

– Učestvovao sam u radu komisije Ministarstva kulture i informisanja koja je odlučivala o dodeli državnog novca radio-stanicama. Pored mene, u sastavu komisije bili su Petar Kočić iz Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ i Marko Ivanić, tada predstavljen kao „nezavisni stručnjak“, iako se na konkursima, godinu dana ranije, pojavljivao kao predstavnik „ComNet“-a.

Ivanić je u jednom trenutku bio izašao, a mi smo se izjašnjavali o projektima. Kada se vratio, oštro je skrenuo pažnju Petru Kočiću da se nije dobro izjasnio, primoravši ga da promeni svoju odluku i opredeli se za drugi projekat. Čak mu se prilično direktno i drsko obratio. To mogu da posvedoče ostali članovi ove komisije – kaže Jeremić.

Stefanović kandidovao člana komisije bez njegovog znanja

Jeremićevu tvrdnju vlastitim iskustvom potkrepljuje kolega P. R. koji je, barem za sada, želeo da ostane neimenovan. On je, zbog unapred pripremljenih predloga raspodele medijskog novca, koji bi potom formalno bio samo aminovan, prestao da učestvuje u radu medijskih komisija.

Naš izvor kaže da je prošle godine iznenada obavešten da je izabran u medijsku komisiju Opštine Vrbas.

– Pozvali su me iz Opštine Vrbas telefonom i rekli da me je Stefanović kandidovao za člana komisije u Vrbasu, da sam izabran i da određenog datuma treba da dođem na zasedanje. Pritom, ja uopšte nisam znao da sam kandidovan, pa time ni da sam u sastav komisije izabran. Postavlja se pitanje kako je to uopšte izvedeno. Nisam na taj predlog pristao i koliko znam zasedanje komisije u Vrbasu je zbog toga bilo odlagano – kaže naš izvor.

Da ovo nisu prazne priče, svedoče brojna rešenja o dodeli konkursnog novca, slična kao jaje jajetu. Sudeći po sadržaju tih rešenja, komisije svoje odluke ne obrazlažu detaljno, već uopšteno i usko formalno-pravno, pa ta rešenja, napisana u različitim opštinama i gradovima, ipak neverovatno liče jedno na drugo.

Sekretar UNS-ovog Društva novinara Vojvodine podneo ostavku

Za razliku od pomenutog kolege, Boris Pavlov, dugogodišnji sekretar UNS-ovog Društva novinara Vojvodine (koje treba razlikovati od istoimenog “gongo” udruženja), angažovan u redakciji Novosadske televizije, nije želeo da napusti učešće u radu medijskih komisija, pa je, nakon prijema naših pitanja, na koja nije želeo da odgovori, krajem prošle nedelje podneo ostavku.

Pavlov je tokom proteklih godina učestvovao u radu značajnog broja medijskih komisija, ali ne ispred Udruženja novinara Srbije, čiji je funkcioner bio, već ispred Stefanovićevih “gongo” organizacija, kao što je Savez udruženja “Radio-televizija Srbije” ili kao “nezavisni medijski stručnjak”.

Premda funkcioner UNS-a, Pavlov je lane bio član beogradske gradske komisije koja je više od polovine novca, namenjenog medijima, dodelila Studiju B i firmama za koje je “Pištaljka” ranije utvrdila da su povezane sa pomenutom medijskom kućom.

U odgovoru našoj redakciji, u ime Uprave i Izvršnog odbora UNS-a, generalni sekretar Nino Brajović naveo je da je više puta na sastancima Uprave ovog udruženja bilo reči o tome da neki članovi učestvuju u komisijama za projektno sufinansiranje, bilo kao samostalni kandidati, bilo na predlog drugih, najčešće “gongo” organizacija.

“Zaključili smo da mi ne možemo nikoga sprečiti da samostalno učestvuje ili da ga neka druga organizacija predloži u komisije za izbor projekata, ali smo se dogovorili da pošaljemo dopis lokalnim samoupravama u kojem ćemo ih obavestiti da se niko, ko u svojoj biografiji navede da je član UNS-a, ne može smatrati predstavnikom Udruženja ukoliko ga mi ne predložimo.

Smatram da možemo da uradimo i više u sprečavanju sukoba interesa, pa ću da predložim Upravi da donesemo odluku da nijedan funkcioner UNS-a (plaćen ili neplaćen) ne može da učestvuje kao predstavnik druge organizacije u komisijama za medijske projekte”, naveo je Brajović.

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »

Zatvoreno privremeno prihvatilište

Danas u 14 časova zatvoreno je privremeno prihvatilište za najugroženije Subotičane u Gajevoj 50, saopštio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne

Više »

Održan javni čas „Kiš teatra“

U prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, mladi glumci pozorišne radionice „Kiš teatar“ nakon četiri meseca rada predstavili su se publici javnim časom. Subotičanin Stefan Orovec odlučio

Više »

Gaćinović podneo ostavku

Na startu nastavka fudbalske sezone, dvadeset drugo kolo Superlige Srbije završeno je porazom Spartaka. Na Gradskom stadionu u Subotici, Radnik iz Surdulice pobedio je sa

Više »

Promocija knjige Karolja Dudaša

Gradska biblioteka Subotica saopštila je da će u petak biti održana promocija knjige Karolja Dudaša „Mađarski putevi”, povodom 75. godišnjice nedeljnika „Het Nap“. Promocija će

Više »

Javni čas „Kiš“ teatra

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” najavila je da će u petak biti održan javni čas polaznika pozorišne radionice „Kiš“ teatra na srpskom

Više »

Posađeno 1.300 sadnica crnog bora (VIDEO)

„Pošumljavanje treba da nam bude prioritet i zajednički cilj“, izjavila je Jelena Grujičić koja predvodi građanski inicijativu „Zaštitimo šume Subotice“ Radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i

Više »

Prvak medijske scene

Zašto funkcioner svoju poziciju upotrebljava za vlastitu promociju ili je takav manir, zapravo, nova stropoštana normalnost društva, na koju ćemo morati da se naviknemo zato

Više »

Može i bez stranih kredita!

Subotičke Dveri saopštile su da je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, o kojem će se, pod 4.

Više »

Aman, dokle?

O krađi na vagama u subotičkom supermarketu najpre je bila obaveštena inspekcija. Osoba koja se obratila tržišnoj inspekciji kaže da inspektor nije želeo da reaguje,

Više »

Aman, šta to radite? (VIDEO)

Vage u supermarketu u naselju Prozivka zakidaju za 36, odnosno 40 grama, u šta smo se lično uverili Branko M. Žujović Digitalne vage u supermarketu

Više »

SVM na izbore izlazi samostalno

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnim mogućnost njenog ujedinjenja „Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i

Više »

Vozio pod dejstvom amfetamina

Pripadnici saobraćajne policije sinoć su, na auto-putu kod naplatne stanice, zaustavili i isključili iz saobraćaja dvadesetpetogodišnjeg Beogra]anina, koji je, kako je testom utvrđeno, upravljao vozilom

Više »

Izmene režima saobraćaja

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od 21. januara teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a koja

Više »