blank

22. Interetno na gradskom trgu od 21. do 26. avgusta

Tradicija, bogatstvo boja, mirisa i različitosti biće ponovo prostrti po subotičkom trgu kao najlepši šareni ćilim protkan muzikom i folklorom.

blank
Interetno organizuje se u našem gradu po 22. put, a avgust mesec tradicionalno je festivalski mesec u Subotici. Festival je najavio Bela Bodrogi, direktor Interetno festivala, koji se na početku zahvalio timu koji predano radi sve ove godine: Hajnalka Bodrogi, Silvija Rumenjaković, Izabela Poljaković i Viktorija Seči.

„Ja sam posebno ponosan da smo ovako dugo istrajni u ovom našem projektu. Nastupaju izuzetni umetnici u svom domenu. Biće to izuzetan program kao i do sada, iako su finansijska sredstva ograničena. Znamo, kad je kriza, sredstva su ograničena. Prvo gde se štedi je kultura. Da ne kažem da je kultura zadnja rupa na svirali. Da dodam da u Mađarskoj baš zbog štednje, mnogo festivala nije održano ili su promenili dužinu trajanja. Mi se još držimo i držaćemo se upravo zbog tima koji ima jednu zajedničku crtu – da smo svi mi perfekcionist. Samo onda nešto radimo ako to možemo tako da uradimo. U skladu sa situacijom, sve smo uradili što smo mogli“, rekao je Bodrogi.

Na pitanje koliko je koštao Interetno festival Bodrogi je rekao da je potrošeno oko 7 miliona dinara, a novac je obezbeđen zahvaljujući Mađarskom kulturnom centru „Nepker“ i Gradu Subotica, Nacionalnom kulturnom fondu Mađarske i Fondaciji „Mol“ , kao i sponzorima.

Bela Bodrogi izrazio je žaljenje što iz pokrajinskog i republičkog budžeta za manifestaciju Interetno nije dobijen nijedan dinar, iako su prethodnih godina dodeljivana sredstva.

Članovi CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) do sada su mogli da putuju mnogo lakše, jer su se sredstva obezbeđivala iz ove organizacije. To sada nije slučaj, pa su folklorni ansambli primorani da odaberu nekoliko muzičkih festivala na kojima će se pojaviti. Neki ansambli koji su želeli da učestvuju na Interetno festivalu tražili su garanciju da je boravak ovde bezbedan zbog učestalih pucnjava i migrantske krize, dok neki nisu dobili još uvek vizu istakao je Bela Bodrogi, direktor festivala.

Program 22. Međunarodnog Interetno festivala počinje 21. avgusta do 26. avgusta, a gosti će biti ansambli iz Indije, Severne Makedonije, Slovačke, Mađarske i sa naših prostora.

Po principu „za svakoga po nešto“, posetitelji Interetno festivala moći će da uživaju u izložbama, starim zanatima, igraonicama, pesmi i igri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sportska dešavanja za vikend

Program sportskih dešavanja za vikend: Petak: Muška odbojka: Superliga, Spartak – Vojvodina, Hala sportova, 19 časova. Subota: -Fudbal: Superliga, TSC – Crvena Zvezda, Bačka Topola,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.