blank

Biznis: Svaka peta mlada osoba u Srbiji niti se obrazuje, niti ima posao

U Evropskoj uniji u prošloj godini bilo je skoro 12 odsto mladih od 15 do 29 godina koji nisu u obrazovnom sistemu, niti zaposleni ili na obuci (NEET), što ukazuje na smanjenje njihovog broja za 1,4 procentna poena (pp) u poređenju sa 2021. godinom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

blank
Foto: Unsplash

U izveštaju Eurostata je naglašeno da je tokom poslednje decenije u EU došlo do značajnog smanjenja udela mladih koji spadaju u NEET kategoriju. Naime, u 2012. godini je u EU zabeležena stopa ove kategorije od 16 procenata, koja je dostigla vrhunac 2013. godine (16,1 odsto), od kada je u konstantnom padu.

Izuzetak je, kako se navodi, nastao 2020. godine, kada je dostigao 13,8 procenata tokom pandemije korona virusa, što je porast sa 12,6 odsto i 2019. godine, ali je od tada nastavio trend pada, dostigavši 11,7 procenata u 2022. godini.

Smanjenje ove stope jedan je od ciljeva Evropskog stuba socijalnih prava (European Pillar of Social Rights je skup od 20 dokumenata koji uređuju oblast tržišta rada i sistem socijalne zaštite). Cilj je da se stopa NEET mladih uzrasta od 15 do 29 godina smanji na devet odsto do 2030. godine.

Jovana Božičković iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) objasnila je za Biznis.rs da su NEET mladi obično oni mladi koji su u riziku pre svega, i mladi koji su nevidiljivi za institucije, zato što se ne nalaze ni u kakvom zvaničnom registru.

„Danas svaka peta mlada osoba kod nas niti je u sistemu obrazovanja, niti je zaposlena, dakle nalazi se van sistema, i taj procenat je u odnosu na EU duplo veći. Mladi koji čine ovu kategoriju obično dolaze iz ruralnih područja. Problematično je što dobar deo takvih mladih ostaje van sistema, odnosno potpuno je nevidljiv, i problem je i u samoj evidenciji“, istakla je naša sagovornica.

Podaci iz Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je broj mladih ljudi od 15 do 24 godine nastavio i u prošloj godini da se smanjuje. Populacija mladih iznosila je 685.000, odnosno za 9.800 manje nego prethodne godine, a i pored toga je stopa njihove zaposlenosti povećana za svega 0,2 procentna poena. S pozitivne strane, stopa mladih koji nisu zaposleni, koji se ne školuju niti na obuci (NEET) smanjena je za 3,4 procentna poena u odnosu na 2021. godinu, ali je i dalje visokih 13,4 odsto.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Biznis.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.