blank

Očekuje se poskupljenje cigareta od 1. jula

Od 1. jula, očekuje se drugo poskupljenje cigareta u ovoj godini i to najverovatnije za standardnih 10 dinara po paklici.

blank
Foto: Pixabay

Razlog za to je, kako piše Blic, akcizni kalendar, koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara i to sve do 2025. godine.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV.

To znači da će, nakon julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, paklica koštati od 320 do čak 610 dinara. Od tog novca, u budžet bi trebalo da se, umesto sadašnjih 82,75 dinara, slije 84,25 dinara po paklici.

„Blic“ podseća da su akciznim kalendarom predviđene dve korekcije cene naviše kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Očekuje se takođe da akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta poraste za dinar po milimetru, kao i da paklica nesagorevajućeg duvana poskupi barem za 10 dinara, piše Blic.

Izvor: Blic, Biznis.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.