blank

Deficit budžeta 34 milijarde dinara u prva četiri meseca

Deficit republičkog budžeta u prva četiri meseca ove godine iznosio je 34 milijarde dinara, što je bolje od budžetskog plana za 55,7 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

blank
Foto: Unsplash

Prema aktuelnom budžetu, u istom periodu je planirano da deficit bude 89,7 milijardi dinara,

Prihodi su iznosili 562,4 milijardi dinara, a rashodi 596,4 milijardi dinara. U aprilu je ostvaren deficit u iznosu od 5,4 milijardi dinara.

Prihodi naplaćeni tokom aprila, kako navodi Ministarstvo finansija, iznosili su 140,4 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 126,1 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 66,7 milijardi dinara i akciza u iznosu od 26,8 milijardi dinara.

Rashodi budžeta iznosili su 145,8 mlrd dinara. Rashodi za zaposlene, u aprilu, su iznosili 33,1 milijarde dinara, kapitalni izdaci 22,8 milijarde dinara, transferi za fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO, iznosili su 20,7 milijardi dinara, a izdaci za nabavku finansijske imovine (budžetske pozajmice) 14 milijardi dinara.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija u Srbiji u aprilu iznosila je 15,1 odsto, što takođe povećava budžetske prilive.

Porvratak inflacije u granice cilja (od oko tri odsto) očekuje se sredinom 2024. godine, saopštilo je nedavno Narodna banka Srbije.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.