blank

Domaća industrija robe široke potorošnje porasla za 16 odsto

U Srbiji je industrija robe široke potrošnje zabeležila rast vrednosti od 16 odsto u 2023. godini, najviše zbog inflacije. Udeo „promo“ prodaje u Srbiji bio je najviši u Adriatik regionu i iznosio je 36 odsto. Najprodavanije prehrambene kategorije (prema vrednosnti prodaje) bile su pivo, gotovi mesni proizvodi, bezalkoholna pića, kafa i keks, saopštila je kompanija NielsenIQ.

blank
Foto: Pixabay

U Srbiji, u 2023. godini, ukupna prodaja robe široke potrošnje (FMCG) povećala se za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, zbog povećanja količine (1,4 odsto) i jedinične vrednosti (14,6 odsto). Prvih pet vodećih proizvođača imali su i brži tempo rasta, od 17,3 odsto, piše Nova Ekonomija.

Privatne robne marke pokazuju još veću stopu rasta od 21 odsto nadmašujući celokupni rast FMCG industrije. U Srbiji privatne robne marke imaju tržišni udeo od 13,3 odsto.

Najprodavanije prehrambene kategorije prema vrednosnoj prodaji u 2023. godini bile su pivo, gotovi mesni proizvodi, bezalkoholna pića, kafa i keks.

Od navedenih kategorija, količinska prodaja piva i bezalkoholnih pića porasla je četiri odsto u 2023. u poređenju sa 2022, dok su najveći porast cene u istom periodu imali keksi sa 18,3 odsto.

blank
Foto: Pixabay

Posmatrajući neprehrambene kategorije, u poređenju s 2022. godinom, najprodavanije kategorije po vrednosti bile su deterdženti za veš, toaletni papir, omekšivači tkanina, dečije pelene i dezodoransi.

U tom razdoblju toaletni papir zabeležio je najveći rast volumena od 8 odsto. Najveći rast cene u 2023. godine imala je kategorija „deterdženta“, sa 29,4 odsto, a zatim slede omekšivači sa 22 odsto.

Promocije su odigrale ključnu ulogu u oblikovanju ponašanja potrošača i tržišne dinamike u 2023. godini.

U Sloveniji, kupovine podstaknute promocijama u 2023. činile su 29 odsto, u Hrvatskoj takođe 29 odsto dok je u Srbiji udeo promo prodaje bio viši, čak 36 odsto.

Najveći rast vrednosne prodaje među svim kanalima u Srbiji zabeležen je kod diskontera, s rastom od 23,1 odsto u 2023.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.