blank

Elektronska prijava stvarnih vlasnika u APR-u odložena do 1. oktobra

Elektronsko evidentiranje stvarnih vlasnika u Agenciji za privredne registre (APR) odlaže se do 1. oktobra ove godine zbog tehničkih problema sa novim softverom APR, predviđeno je izmenama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: Piksabej

Vlada Srbije usvojila je 2. februara predlog zakona o izmenama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

U obrazloženju Predloga izmena zakona navodi se da se Zakon menja zbog tehničkih propusta u izradi novog softvera Agencije za privredne registre (APR) kojim bi se omogućilo da se istovremeno sa elektronskim osnivanjem registrovane firme uradi i evidentiranje stvarnog vlasnika.

„Imajući u vidu da Agencija za privredne registre prelazi na novo softversko rešenje za Registar preduzeća sa kojim je Centralna evidencija stvarnih vlasnika povezana, nije bilo moguće raditi unapređenje postojećeg softvera koji će biti zamenjen novim do kraja maja 2023. godine“, piše u obrazloženju.

STVARNE VLASNIKE ĆE PROVERAVATI I NBS I PORESKA UPRAVA

Agencija za privredne registre proverava da li su evidentirani podaci o stvarnom vlasniku u Centralnoj evidenciji i Agencija je ovlašćena za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka ako se utvrdi da nisu upisani podaci o stvarnom vlasniku.

Narodna banka Srbije ovlašćena je za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv firmi koje se bave menjačkim poslovima.

Prema tom Zakonu, predviđene su novčane kazne ako firma ne evidentira podatke o stvarnom vlasniku, i to između 500.000 i 2.000.000 dinara.

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika donet je 2018. godine kao neophodan korak u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Zakonom je predviđeno da se u poseban registar, koji vodi Agencija za privredne registre, moraju upisati stvarni vlasnici preduzeća, ali i zadruga, predstavništava i ogranaka stranih kompanija, fondacija, zadužbina i ustanova.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.