blank

Fudbalskom savezu Srbije još 3,2 miliona evra iz budžetske rezerve

Fudbalski savez Srbije (FSS) dobiće još 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kao pomoć koja je neophodna za redovan rad Saveza, vidi se iz rešenja koje je objavljeno u Službenom glasniku.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ovaj novac je prvobitno bio namenjen za eksproprijaciju zemljišta, ali se sada prenosi u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređuje Generalnom sekretarijatu Vlade, na ime dotacije FSS-u.

FSS je i ranije dobijao višemilionsku pomoć iz tekuće budžetske rezerve, iako bi novac za njihov rad (barem u teoriji) trebao da dolazi samo putem Generalnog sekretarijata Vlade, konkretno stavke „dotacije nevladinim organizacijama“.

FSS je tako krajem novembra dobio 211,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), krajem septembra 235 miliona dinara (oko dva miliona evra).

blank
Foto: Nattanan23 on Pixabay

Prošlog aprila je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 2023. godine još 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Fiskalni savet u svojim izveštajima redovno ukazuje na višegodišnju (lošu) praksu da se na poziciji dotacije nevladinim organizacijama Generalnog sekretarijata Vlade, prvobitnim budžetom planira simboličan iznos (primer, za 2023. godinu svega 20 miliona dinara), koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko budžetske rezerve, obično sa dve do tri milijarde dinara.

„Tako su putem ovog kanala i tokom 2023. godine, baš kao i u ranijim godinama, sredstva od Generalnog sekretarijata dobile organizacije poput Fudbalskog saveza Srbije (600 miliona dinara), SPC (500 miliona za izgradnju Hrama Svetog Save), Košarkaškog saveza Srbije (oko 150 miliona dinara)“, naveo je Fiskalni savet u analizi koju je objavio povodom rebalansa budžeta za 2023. godinu.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.