blank

Kilogram pilećeg filea 100 dinara skuplje od svinjskog buta

Cena jednog kilograma pilećeg filea dogurala je do 860 dinara. To jeste najkvalitetniji deo ovog mesa, ali su potrošači iznenađeni, jer je piletina uvek bila najjeftinija.

blank
Foto: Piksabej

Kilogram filea još uvek može da se nađe na akciji za 700 dinara, ali se poslednjih dana njegova redovna cena kreće od 820 do 860 dinara. Tako je sada skuplji za oko 100 dinara i od svinjskog buta bez kostiju, koji košta između 725 i 750 dinara.

Građani su zabrinuti da bi, poput ovog rasta cene, sličan trend tokom predstojećih praznika mogao da zahvati i druge namirnice. Analitičari očekuju suprotno, odnosno veliki broj akcijskih ponuda, jer potrošači više nisu platežno sposobni da plaćaju sve skuplju hranu. Iz Ministarstva trgovine su poručili da je srpsko tržište dobro snabdeveno osnovnim životnim namirnicama uoči praznika i da Vlada neće da dozvoli nekontrolisano “divljanje” cena.

Postavlja se pitanje da li je nedostatak pilećeg mesa uzrok ovog skoka cene, ali agroanalitičar Žarko Galetin kaže da nema manjka u ponudi piletine.

„U ovom slučaju se pre radi o prenebregavanju cena koje su pod kontrolom države”, objašnjava Galetin.

„Proizvođači i trgovci se snalaze. Cena celog pileta je ograničena, dok vladinom Uredbom file nije pod kontrolom i onda koriste mogućnost gde mogu da podignu cenu. Imali smo takvu situaiciju i sa šećerom, kada je bila ograničena cena pakovanja od jednog kilograma, a od pet i deset kilograma nije”, zaključuje Galetin.

Svinjski but je, takođe, na režimu kontrolisanih cena, ali svinjski file nije i košta uglavnom 1.000 dinara u velikim trgovinskim lancima. To znači da je pileći file tek 140 do 180 dinara jeftiniji od svinjskog.

Večernje novosti

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.