blank

MUP: Prošle godine nestalo petoro dece za kojima se još traga

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom 2022. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.523 maloletna lica, od kojih je pronađeno 1.518, što znači da pet porodica još traga za nestalim, saopšteno je iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

blank
Foto: Pixabay

U saopštenju se navodi da je “broj nestanaka maloletnih lica u porastu” i da je u odnosu na 2021. godinu, tokom 2022. godine nestalo 236 dece više.

„Razlozi nestanaka u našoj zemlji najčešće nisu kriminalne otmice. Deca se za beg od kuće odlučuju zbog nekoliko razloga – mentalnog zdravlja, zlostavljanja u porodici, ili školi, ili zbog neuspeha u školi, u ljubavi ili sportu.

Deca koja nestanu spadaju u visoko rizičnu grupu kojoj preti opasnost da budu zlostavljana, oteta, ili eksploatisana, najčešće kao radna snaga, ili u svrhu prostitucije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je iz tih razloga važno skrenuti pažnju javnosti na to da se nestanci dešavaju svaki dan, da su najčešće vezani za beg od kuće usled poteškoća, i da je na tom problemu potrebno raditi na svim nivoima društva.

Povodom Međunarodnog dana nestale dece, Centar za nestalu i zlostavljanu decu će 25. maja organizovati u Novom Sadu sadnju ruža koje će simbolisati petoro dece za kojima se još traga.

Izvor: N1, Beta

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.