blank

Objavljena lista „najjadnijih zemalja“ na svetu u 2022: Evo gde je Srbija

Zimbabve je najjadnija zemlja na svetu, prema “Hankeovoj listi najjadnijih zemalja sveta”, nadmašujući Venecuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju.

blank
Foto: Pixabay

Iz regiona najneslavnije mesto zauzela je Bosna i Hercegovina koja je na 20. poziciji, a iza nje su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo, Libija i druge.

Crnoj Gori je pripalo 34. mesto, Severna Makedonija je 39, Srbija 54, Albanija 97, Hrvatska 98, te Slovenija 118. Na listi se nalazi 157 zemalja.

Glavni faktor koji uticao na poziciju svih zemalja regiona je nezaposlenost.

Takozvani godišnji ‘indeks bede‘, rangira skoro 160 zemalja sveta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

Rangiranje bede je zasnovano na algoritmu koji ocenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji procenat promene realnog BDP-a po glavi stanovnika.

Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpela ogromnu inflaciju, podstaknutu vrednošću lokalne valute, koja je pala za 95 odsto samo te godine — sada je na devetom mestu, odmah iza Ukrajine.

U međuvremenu, Švajcarska je ostala na dnu lestvice, a njen najveći “problem” je nezaposlenost.

Izvor: N1 Sarajevo

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.