blank

NBS: Devizne rezerve na kraju aprila uvećane na 21,56 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila ove godine iznosile su 21 milijardu i 556,8 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000. godine, saopštila je NBS.

blank
Foto: Pixabay

U aprilu su bruto devizne rezerve povećane za 176,2 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i 5,7 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca i na kraju aprila iznosile su 17,64 milijarde evra, a odnosu na kraj marta bile su više za 351,7 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u aprilu je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza (priliv 510 miliona evra). Ostvareni su prilivi i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 129,1 milion evra.

Odlivi su ostvareni i po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 155,2 miliona evra, zatim po osnovu dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti u iznosu od 40 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države (ukupno 22,2 miliona evra).

Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti) bili su negativni u neto iznosu od 45,5 miliona evra, pretežno kao rezultat slabljenja dolara u odnosu na evro za jedan odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 630,6 miliona evra i bio je za 101,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,6 milijardi evra.

U aprilu, kao i od početka godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila 600 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila oko 1,1 milijardu evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ublažavajući na taj način izražene pritiske ka jačanju dinara prema evru.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.