blank

NBS: U Srbiji raste bezgotovinsko plaćanje

Narodna banka Srbije (NBS) tvrdi da Srbija nije na začelju Evrope po korišćenju bezgotovniskog načina plaćanja roba i usluga.

blank
Foto: Piksabej

„Prema podacima koje NBS tromesečno dostavljaju banke i drugi pružaoci platnih usluga, ukupan broj kartica na početku 2023. godine iznosi 10.759.656. U poređenju s krajem 2016. godine, porast broja kartica iznosi 54,47 odsto“, dodaje se u saopštenju NBS.

Kako se dodaje u saopštenju, NBS reaguje na podatke koji su nedavno objavljeni na predstavljanju studije Uticaj rasta bezgotovinskog plaćanja na sivu ekonomiju.

Kako se podseća, ona je realizovana u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“, gde je kako se navodi, došlo interpretacija koje nisu potkrepljene činjenicama.

Kako se podseća, tu je izneta i tvrdnja da se razvoj bezgotovinskog plaćanja meri i brojem platnih kartica po glavi stanovnika, gde smo u začelju Evrope.

U studiji se tvrdi i da Srbija, sa prosekom od 0,73 kartica po stanovniku, ima platnih kartica smao od Albanije.

„Ističemo i da platne kartice nisu jedini platni instrument kojim se može plaćati na fizičkim i internet prodajnim mestima. Uvođenjem sistema za instant plaćanja građanima i privredi omogućeno je da putem svojih aplikacija za mobilno bankarstvo iniciraju instant plaćanja kod domaćih trgovaca u fizičkim i virtuelnim prodavnicama“, dodaju u NBS.

Opširnije pročitati ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.