blank

NBS upozorila na neovlašćenu proizvodnju zamenskih platnih kartica

Narodna banka Srbije upozorila je korisnike platnih kartica izdatih u Srbiji, nakon što se na internetu pojavila ponuda za neovlašćenu proizvodnju zamenskih platnih kartica, da ih ne dostavljaju trećim licima, niti da postojeće zamenjuju novom karticom sa izmenjenim dizajnom i novim materijalom.

blank
Foto: Pixabay

Iz NBS su precizirali da se na društvenim mrežama i veb-prezentacijama nude usluge izrade platne kartice na metalnoj podlozi i sa drugačijim dizajnom prebacivanjem sigurnosnih elemenata postojećih platnih kartica izdatih od ovlašćenih banaka.

„Reč je o neovlašćenoj proizvodnji platnih kartica, što kao posledicu može imati i druge zloupotrebe, koje mogu nastati usled samovoljnog davanja platnih kartica i podataka s njih. Ističemo da takve usluge navode korisnike na postupanje suprotno ugovorima i na taj način ih izlažu dodatnim rizicima, a pored toga dovode i do povrede prava pružalaca platnih usluga, intelektualne svojine i pravila kartičnih sistema plaćanja“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je bezbednost izdavanja i korišćenja platnih kartica jedan od najvažnijih segmenata u poslovima s platnim karticama, pa se iz tog razloga primenjuju standardi, pravila i postupci kojih se pridržavaju svi učesnici u sistemu platnih kartica.

Iz NBS podsećaju sve korisnike na bezbedno korišćenje kartica, a radi očuvanja poverenja i sigurnosti ovog bezgotovinskog platnog instrumenta, korisnike podsećaju da su platne kartice sredstvo plaćanja i u skladu s tim se čuvaju i koriste.

Naglasili su da karticu može koristiti samo osoba čije ime je odštampano na kartici, osim u slučajevima posebnih vrsta kartica, poput pripejd poklon-kartica, kada na kartici nije odštampano ime korisnika.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.