blank

Otkrivena tajna paukove mreže

Tim kineskih istraživača otkrio je hijerarhijski mehanizam po kojem pauk plete niti svoje mreže koji će, kako se se očekuje, biti od koristi za proizvodnju veštačkih vlakana inspirisanih paučinom.

blank
Foto: Pixabay

Centralnu nit paukove mreže čini svilena nit koja ima dobre mehaničke osobine i bionički potencijal primene, ali je količina prirodne paukove svile ograničena.

Kako prenosi Sinhua, mnogi istraživači proučavaju proces sekrecije i sinteze centralne svilene niti kod pauka u nadi da će uspeti da naprave veštačku sintezu.

Istraživači sa Univerziteta jugozapadne Kine prvi su predstavili genom na nivou hromozoma za pauka Joro (Trichonephila clavate), koji ima šareno telo i plete veliku zlatnu mrežu, identifikujući 37.607 gena koji kodiraju protein.

Glavna ampulasta žlezda (mlečna žlezda), izvor svilene niti, sastoji se od repa, vreće i izduženog kanala. Istraživači su pronašli hijerarhijsku biosintezu supstanci kao što su spidroini (glavni proteini u svilenoj paučini), organske kiseline i lipidi u različitim delovima mlečne žlezde.

Istraživači su objavili svoje nalaze u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications) navodeći da je studija pružila teorijsku osnovu za proučavanje porekla i evolucije paukova, svilene niti i razvoja veštačkih vlakana inspirisanih paučinom.

Izvor: Beta

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.