blank

Tornjevi katedrale Tereze Aviljske i dalje čekaju bolje dane

Nagrađenja od strane pape koji je naslovio malom bazilikom, u Subotičana poznata kao Velika crka, katedrala Tereze Aviljske praktično je prepolovljena već dugo godina.

blank
Foto: Subotičke.rs

Posednjih par godina svedoci smo velikih i manjih zemljotresa, a onaj u hrvatskom gradu Petrinji pre nekoliko godina, osetio se i na ovim prostorima. Načeta katedrala sigurno ne bi izdržala neki sličan trusni momenat. Za sada monumentalno stoji, i predstavlja jednu od znamenitosti grada Subotice, a upravnik Subotičke biskupije, mons Ferenc Fazekaš rekao je gde se stalo sa radovima:

„Cela ova stvar je počela 2014. godine kada se Mađarsko nacionalno vijeće obratilo biskupiji da bi posredovali kod mađarske Vlade za pomoć našoj crkvi, kako bi se popravljali, sanirali problem tornja naše bazilike, zvonika. U ovom periodu smo sa raznim firmama imali dogovore, postavili smo šipove ispod temelja, s tim je na neki način zaustavljeno razdvajanje dva zvonika.

Još se u dubini, sleže i tone ali ne u toj mjeri, malo je slabije. U ovom trenutku stoje stabilno zvonici i posle tog zahvata sa šipovima, 2018. su ubrizgali neku materiju koja je na neki način zaustavila dalje tonjenje zvonika. 2020. godine došla je neka tvrtka iz Sentandreje po nalogu mađarske Vlade, da naprave kontrolu. Još nismo dobili stručni opis, uzrok kašnjenja su neke druge nepogodnosti, nadamo se da će se taj proces popravke nastaviti. Potrebno je imati strpljenja. Imenovanje novog biskupa je u zadnjoj fazi, i nadamo se da biti uskoro imenovan biskup Subotičke biskupije.

Ja sam samo privremeni upravitelj, ne mogu neke velike odluke donijeti, možda je zato sav ovaj nastavak popravke katedrale u iščekivanju novog biskupa. Mađarska Vlada je spremna pomoći, i ministar je obećao pomoć našoj biskupiji“.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.