blank

Prosečno srpsko domaćinstvo troši više nego što zarađuje

Prosečno domaćinstvo u Srbiji lane je više trošilo nego što je privređivalo. Srednja vrednost mesečnog troška bio je 88.244 dinara, a prihoda 87.973 dinara – u novcu i naturi, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: Pixabay

Najveći pojedinačni trošak tokom 2023. godine bila je hrana, na koju prosečno domaćinstvo potroši više od trećine mesečnih prihoda, odnosno u proseku 32.416 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na 2022. godinu, prosečni mesečni prihodi (u novcu i u naturi), kao i izdaci za ličnu potrošnju, nominalno su bili veći za 12,2 odsto.

Prosečan mesečni novčani prihod iz radnog odnosa u Beogradu je bio 60.192 dinara, u Vojvodini 43.893 dinara, dok u Zapadnoj Srbiji 39.292 i u regionu Južne i Istočne Srbije 39.024 dinara.

Podsećamo, prosečna neto plata u Srbiji iznosila je 95.093 dinara u decembru prošle godine.

Najvažniji prihod domaćinstva bili su prihodi iz redovnog radnog odnosa (52,5 odsto), penzije čine 30,9 odsto dohotka, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova su četiri odsto, dok su primanja od socijalnog osiguranja 2,4 odsto.

Sa druge strane, najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava na mesečnom nivou čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića (čak 36,8 odsto), a slede troškovi za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva (16,4 odsto prosečnog salda), odnosno 14.405 dinara.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.